HealthOnline cikkek

Ország:

Témakör: Fekvőbeteg ellátás

  - Arhívált tartalom! - 

Botrány egy NHS alapítványi kórház sürgősségi halálesetei miatt

A brit egészségügyi intézményeket felügyelő Healthcare Commission vizsgálata szerint több száz beteg halt meg szükségtelenül a Mid Staffordshire NHS alapítványi tröszt sürgősségi osztályán. A felügyelő bizottság úgy találta, hogy a tröszt olyannyira igyekezett teljesíteni a kitűzött célokat és elnyerni függetlenségét a kormányzati irányítás alól, hogy elmulasztotta kiküszöbölni a súlyos hiányosságokat a baleseti és sürgősségi osztályon. Több beteget személyzet nélküli kórtermekben rejtettek el, hogy elkerüljék a maximum négyórás várakozási idő megszegésének vétségét.

Az NHS alapítványi trösztben három év alatt legalább 400-zal több beteg halt meg, mint ami várható lenne egy hasonló esetösszetétellel működő intézményben. A problémák középpontjában a staffordi kórház állt, ahol a szükségesnél kisebb számú egészségügyi személyzet dolgozott, kifogásolható ápolási munka folyt, műszerhiány volt, a vezetés elégtelenül működött és hatástalan rendszerek álltak rendelkezésre a problémák azonosítására.

A Healthcare Commission elnöke nyilatkozatában kifejtette, hogy az ellátás megdöbbentő színvonalával állnak szembe, ahol a sürgősségi betegek ellátásának majdnem minden fázisában hiányosságok mutatkoztak. Az egészségügyi minisztérium államtitkára sajnálatát fejezte ki az eset kapcsán, és egy országos vizsgálatot rendelt el annak megállapítására, hogy a korai riasztási rendszerek - amelyek a klinikai alulteljesítést hivatottak jelezni - megfelelően működnek-e az NHS egészében.

Az eset hatására az NHS orvosi részlegének vezetője új indikátorok bevezetésén dolgozik - benne a halálozási rátákkal és a betegek visszajelzésével az ellátás minőségéről - annak érdekében, hogy minden kórház kényszerítve legyen a biztonság és a minőség figyelembe vételére. Ezek az információk felkerülnek a betegek választási lehetőségét bemutató NHS Choices webhelyre.

A Mid Staffordshire NHS trösztnél többek közt a következő hiányosságokat találták: a baleseti és sürgősségi osztályon szakképzetlen recepciósok értékelték a betegeket, kevés szakorvos és ápoló dolgozott, az ápolók nem tudták olvasni a szívmonitorozó vagy életjeleket mutató berendezéseket, a betegek néha helytelen gyógyszereket kaptak, a betegek hívógomb jelzésére nem válaszoltak, így néha órákig hagyták őket a szennyes ágyneműben vagy fájdalmak közepette.

A tröszt testületi értekezleteinek 2005-8-as jegyzőkönyvéből kiderült, hogy a megbeszéléseket a finanszírozás, a célkitűzések teljesítése és az alapítványi tröszt státuszának elnyerése dominálta. A C. difficil fertőzések megkétszereződésének információját is elmulasztották nyilvánossá tetnni. A 2006/07 évben a tröszt 10 millió font megtakarítást tűzött ki, ami a forgalom kb. 8%-ának felel meg. Ennek teljesítése érekében 150 dolgozót elbocsátottak, köztük ápolókat, miközben a tröszt már akkor alacsony számú személyzettel működött. A Mid Staffordshire 2008 februárban nyerte el az alapítványi státuszt. (SZL)

Forrás:
http://www.guardian.co.uk/society/2009/mar/17/mid-staffordshire-nhs-trust1
http://www.guardian.co.uk/society/2009/mar/17/mid-staffordshire-nhs-trust

Megjelenés dátuma: 2009-03-19 15:57:33