HealthOnline cikkek

Ország:

Témakör: Egészségügyi reformok

  - Arhívált tartalom! - 

Az elmúlt 20 év egészségügyi reform-mérlege Csehországban

1989 óta a cseh egészségügy számos átalakuláson ment keresztül, azonban a reform nem fejeződött be.

A változások közül két jelentős lépés emelhető ki. A kilencvenes évek elején az állami költségvetésből finanszírozott egészségügyet egészségbiztosításon alapuló rendszerré alakították át. Az ingyenes egészségügy vonatkozásában pedig áttörést jelentett tavaly a regulációs díjak bevezetése, amely alapján a betegek készpénzben fizetnek hozzájárulást az ellátáshoz (vizit-, kórházi tartózkodási és receptdíj).

A privatizációs folyamat nyomán a mintegy 200 kórházból csak 20 körül mozog az állami tulajdonban levő kórházak száma - magasan specializált és oktató kórházak, az összes kórházi ágy egyharmadával. A kórházak többsége részvénytársasággá alakult át, ezek 60%-a tartozik az önkormányzatok tulajdonába, vagy magánkórház. Az orvosok fele magánrendelőkben dolgozik, és jelentős a magánkórházakban dolgozók száma is. Privatizálták a gyógyszertárakat és a gyógyfürdők is új tulajdonosokat kaptak. A legutóbbi egészségügyi reformterv részét képezte az egészségbiztosítók és az oktatókórházak privatizációja, azonban ezt nem sikerült végrehajtani.

Az egészségügy 1989 óta a kilencvenes években elfogadott és módosított törvények alapján működik. Az újonnan kidolgozott reformtörvényeket szakmai körökben nem kísérte egyhangú egyetértés, ezért nem léptek életbe.

Az egészségügyi kiadások az eltelt 20 év alatt az 1989. évi 26 milliárdról 260 milliárd koronára növekedtek, ebből az egészségbiztosítók kiadásai 194 milliárd, a lakosság gyógyszerköltségei 16 milliárd koronát tettek ki, és a regulációs díjakra mintegy négy milliárd koronát költöttek. Az GDP-ből az egészségügyre fordított kiadások aránya 7%, 1989-ben 5% volt.

Jelenleg a cseh egészségügyi ellátás színvonala megállja a helyét az EU fejlett országaival való összehasonlításban. Az eltelt húsz év alatt alapvetően változott a szolgáltatások kínálata a korszerű technikai eszközök bevezetésének köszönhetően.

A reformfolyamat nem fejeződött be. A sokat vitatott regulációs díjak a parlament legutóbbi döntése szerint egyelőre nem módosulnak. Ugyanakkor továbbra folyik a küzdelem a változtatásukért, illetve megmaradásukért, valamint az egészségbiztosítók és egészségügyi intézmények működésének javításáért, beleértve a gazdasági válság okozta problémák orvoslását is. (VM)

Forrás: CTK, 2009. 09. 15.
CTK, 2009. 10. 11.


Megjelenés dátuma: 2009-10-22 10:06:01