HealthOnline cikkek

Ország:

Témakör: Egészségügyi Világszervezet (WHO)

WHO: Globális válasz az időskori abúzusra és elhanyagolásra

Az Egyesült Nemzetek Szervezete számításai szerint 2025-re az idős emberek száma meg fog duplázódni, a jelenlegi 600 millióról 1,2 milliárdra fog nőni. Havonta 1 millió ember éri el a 60. születésnapját, 80%-uk a fejlődő világban él. Az idősödő népesség számának gyors növekedése világszerte egyértelművé teszi, hogy bár az időskori abúzus nem új jelenség, ennek az előfordulása és a gyakorisága fokozódni fog.

Egészen mostanáig az időskori abúzus a nyilvánosság elől elrejtett szociális probléma volt és magánügynek tekintették. Azonban bizonyítékok gyűltek össze arra vonatkozóan, hogy az időskori abúzus, amely magába foglalja az elhanyagolásukat, fontos népegészségügyi és társadalmi probléma, mind a fejlődő mind a fejlett országokban egyaránt. Egészségügyi és társadalmi szemszögből nézve, hogyha az egészségügyi alap- és szociális ellátó szektorok nem készülnek fel arra, hogy felismerjék és foglalkozzanak a problémával, az időskori abúzus továbbra is alul lesz diagnosztizálva, és elkerüli a figyelmet.

Ez a dokumentum a WHO/ALC (WHO Öregedés és Életút Részlege) és CIG-UNIGE (Genfi Egyetem Interdiszciplináris Gerontológiai Központja) közös kutatási programjának az eredménye. Azzal a céllal hozták létre ezt a tanulmányt valamennyi partnerükkel, hogy az időskori abúzus megelőzésére stratégia jöjjön létre az egészségügyi alapellátáson belül.

A kutatásban az alábbi 8 ország vett részt: Ausztrália, Brazília, Chile, Costa Rica, Kenya, Szingapúr, Spanyolország és Svájc. A kötet 4. melléklete tartalmazza a részt vevő országok jelentéseinek az összefoglalóit.

(DJ)
Forrás:
http://www.who.int/ageing/publications/ELDER_DocAugust08.pdf

Megjelenés dátuma: 2010-01-20 15:27:44