HealthOnline cikkek

Ország:

Témakör: Egészségpolitika

  - Arhívált tartalom! - 

Szlovénia új egészségügyi miniszterének feladatai

2010. április 7-től Szlovénia új egészségügyi minisztere Dorjan Marušič, aki a lemondott Borut Miklavčič–től vette át hivatalát.

Az orvos végzettségű új miniszter, aki korábban 5 éven keresztül (2002-2007) államtitkári pozíciót töltött be a minisztériumban, legutóbb pedig a Szlovén Egészségbiztosítási Intézet tanácsadója volt, legsürgetőbb feladatai között említette az egészségbiztosítás év végéig várható 100 millió EUR nagyságrendre becsült hiányának kezelését. A tennivalók sorában szerepel a ljubljanai Egyetemi Egészségügyi Központ és az Onkológiai Intézet beruházási projektje.
A kormány első költségcsökkentő intézkedése a kórházak finanszírozásának 33 millió EUR-val történő csökkentése. Az új miniszter szerint fordulatra van szükség az egészségügyben, a nagyszámú kórházi kezelések egy részét fokozatosan a hatékonyabb és olcsóbb ellátás fele kell irányítani. Tovább folytatódik az alapellátás megerősítése. Meg kell egyezni a szociális partnerekkel arról is, hogy a járulékfizetés bázisát szélesíteni tudják, ugyanakkor a szolgáltatási csomag is alapos felülvizsgálatra szorul.

Marušič elődje, Borut Miklavčič sajnálatát fejezte ki, hogy az egészségügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos törvénytervezet tárgyalásai nagyon elhúzódtak, már korábban döntésre kellett volna jutnia a témában. Az új miniszter szakértőket hallgat meg a törvénytervezetről és rövid időn belül ígér döntést a tervezet sorsáról.

Marušič megemlítette még az állami egészségügyi szektor béreiről várható tárgyalásokat, első feladatai közé sorolta az ügyeleti ellátás korszerűsítését. Bejelentette az Országos Rák Prevenciós Program felülvizsgálatát.

Marušič szerint a kórházi vezetők, az Egészségbiztosítási Intézet és más érdekeltek nélkül nem lehet döntéseket hozni az egészségügyben. (BI)

Forrás:
Dorjan Marusic Appointed New Health Minister
http://www.sta.si/en/vest.php?s=a&id=1499928&pr=1

Minister Dorijan Marušič takes office at the Ministry of Health
http://www.mz.gov.si/en/splosno/cns/news/article/670/6029/485f344818/

Megjelenés dátuma: 2010-06-18 12:04:29