HealthOnline cikkek

Ország:

Témakör: Egészségügyi kiadások

  - Arhívált tartalom! - 

Reformok nélkül a következő évtizedben duplájára nőhetnek Irország egészségügyi kiadásai

Konferencián hangzott el az ír VHI (magán) egészségbiztosító figyelmeztetése arra vonatkozóan, hogy Írország egészségügyi kiadásai megduplázódhatnak, s így 37 md euróra nőhetnek 10 éven belül, ha nem hajtanak végre reformokat az egészségügyben.

A becslés figyelembe vette Írország gyorsan öregedő lakosságát, a krónikus betegségek növekvő számát és az egészségtelen életmódot.
A Gazdasági és Társadalomkutató Intézet szerint az idős lakosság száma 2010-ig jelentősen nő a mai 510 ezerről 792 ezerre. Ma a 65 év felettiek aránya az OECD tagországok között Írországban az egyik legalacsonyabb, 2010-ben ez az arány az OECD átlagát meghaladó lehet.

Az Egészségügyi Minisztérium becslése szerint a felnőtt krónikus betegek száma 40%-kal nő, ezen belül a stroke betegeké 48%-kal, a cukorbetegeké 62%-kal. Az Országos Rákregiszter az invazív daganatos megbetegedésekben nők körében 6, férfiak körében 8%-os növekedést jelez előre 2035-ig.

A Fine Gael (Írország második legnagyobb pártja) szóvívője szerint a kormány nem tesz semmit az olyan megbetegedések megelőzésére, mint az elhízottság. Rendszeres, teljes kivizsgálásokra alapuló szűrésekre lenne szükség, amellyel megelőzhetővé válna a stroke és a cukorbetegség, elkerűlhetővé válnának a veseelégtelenséget és szemproblémákat okozó komplikációk. A szívbetegek és az asztmában szenvedők negyedévente kellene, hogy felülvizsgálatban részesüljenek az alapellátó közontokban a kórházi kezelések elkerülése érdekében.

A VHI 5500 lakost szűrt a cukorbetegség és szívbetegség jeleinek felismerésére. 45%-uknak magas volt a vérnyomása, kétharmaduknak magas volt a vérzsír szintje, ötödük volt klinikailag kórosan elhízott

Írországban az egészségügyi rendszer költségeinek 80%-át az állam viseli. Az állami kiadások mértéke jelenleg évente 15 md euró, az összes egészségügyi kiadás 2009-ben 19 md euró volt. Összehasonlításként az idézett szóvívő hozzáteszi, hogy míg a 17 millió lakosú Hollandia 60 md eurót költ az egészségügyre, Írország a maga 4,4 millió lakosával közel 20 milliárdot, a rendszer nagy pazarlással működik. (BI)


Forrás:
Brian Carey and Gabrielle Monaghan: Shape up or face €37bn health bill, Reforms are necessary or Ireland's spending on health could double over the next decade, warns insurer The Times, May 30, 2010
http://www.timesonline.co.uk/tol/news/article7140358.ece


Megjelenés dátuma: 2010-06-28 15:49:57