HealthOnline cikkek

Ország:

Témakör: Egészségügyi Világszervezet (WHO)

  - Arhívált tartalom! - 

WHO: A mentális egészség-kutatás kapacitása az alacsony és közepes jövedelmű országokban. A project eredménye. Könyvismertetés

A mentális és ideggyógyászati rendellenességek a felelősek a globális betegségteher 13%-áért. Ráadásul világszerte a korai elhalálozások 1/3-át okozó 10 vezető rizikótényező több mint a felének, olyan viselkedési determinánsai vannak, mint a nem biztonságos szex, a dohányzás és az alkoholfogyasztás, stb.

A bizonyítékok ellenére, a mentális egészség elhanyagolt és nem eléggé kutatott területe a népegészségügynek, különösen az alacsony és közepes jövedelmű országokban.

Fentiek miatt 2004-ben a Global Health Forum for Health Research és az Egészségügyi Világszervezet közösen egy olyan projektet kezdeményezett, ami feltérképezi a mentális egészség-kutatás aktuális helyzetét a 114 alacsony és közepes jövedelmű – 52 afrikai, 32 ázsiai, 31 latin-amerikai és karibi – országban.

A mentális egészségügy területén dolgozó kutatókat, döntéshozókat, egyetemi alkalmazottakat és egyesületi tisztségviselőket az indexelt (Medline és PsychINFO adatbázisok) és nem indexelt (helyi folyóiratok, nem publikált tanulmányok, konferencia kiadványok és jelentések) irodalomban végzett átfogó kutatással vették számba.
Több mint 10 ezer releváns cikket azonosítottak be 4633 mentális egészség-kutatóval és 3829 más érdekelttel együtt.

Ez a tanulmány az első kísérlet a mentális egészség-kutatást sürgető igény megerősítésére. Lehetővé teszi a bizonyítékon alapuló döntéshozatalt az alacsony és közepes jövedelmű országok mentális egészség-kutatásának a finanszírozásában és a prioritásában.

DJ


Forrás:
http://www.who.int/mental_health/MHRC_FullText.pdf

Megjelenés dátuma: 2010-06-30 10:07:41