HealthOnline cikkek

Ország:

Témakör: Ország-információk

  - Arhívált tartalom! - 

Románia egészségügye

Románia társadalmának minden szektora, így a román egészségügy is jelentős változásokon ment át 1989 óta. A lakosság száma folyamatosan csökken az elvándorlásnak, a csökkenő születésszámnak és a növekvő halálozásnak tulajdoníthatóan. A lakosság egészségi állapotának mutatója messze elmarad más országok hasonló statisztikáitól: a születéskor várható átlagos élettartam (73,47 év 2008-ban) 6 évvel rövidebb, mint az EU átlagos értéke, az anyai- és a csecsemőhalandóság a legmagasabb az EU-ban.

Az 1989-ban indított reformok nyomán 1998-ra az előzőleg központosított, adó-alapú rendszer nagyobb részben kötelező társadalombiztosításból finanszírozott rendszerré alakult. Az egészségbiztosítás központi intézménye az Országos Egészségbiztosítási Pénztár, az egészségügyi szolgáltatókkal annak megyei kirendeltségei szerződnek. Az alapellátást elsősorban egyéni praxisokban dolgozó háziorvosok nyújtják. Járóbeteg szakellátás a kórházak járóbeteg részlegein, diagnosztikai központokban és rendelőkben folyik. A kórházak többsége állami intézmény, 2002-től többségüknél az ingatlan az önkormányzatok tulajdonába került, 2010 közepétől pedig ezen intézmények menedzsmentje is az önkormányzatok felügyelete alá tartozik. A szolgáltatások finanszírozása az alapellátás esetében súlyozott fejkvóta és szolgáltatás szerinti, az aktív kórházi ellátásban főként esetátalány szerinti, a krónikus ellátásban ápolási napok alapján történik.

A jelenlegi egészségügyi miniszter Cseke Attila által elindított reformintézkedések a decentralizációs folyamatokra, az egészségügyi rendszer fenntarthatóságának, transzparens működésének biztosítására irányulnak.

Az állami egészségügyi rendszer alulfinanszírozottságából származó problémák miatt a lakosság körében növekvő az érdeklődés a magánkórházak és klinikák iránt.

Az ESKI Egészségügyi Rendszertudományi Irodájának országtanulmánya a csatolt fájlban olvasható.

Megjelenés dátuma: 2010-07-14 14:38:37