HealthOnline cikkek

Ország:

Témakör: Egészségpolitika

Szlovákia új egészségügyi minisztere Ivan Uhliarik

Szlovákia 2010. július 9-én kinevezett új kormányának, az Iveta Radicová kormányfő által vezetett négypárti koalíciós kabinetnek az egészségügyi minisztere a Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH) jelöltje, Ivan Uhliarik.

A miniszter prioritásaként jelölte meg az igazságosság biztosítását az egészségügyi ellátásban.

A megjelent sajtóhírek alapján egységes finanszírozást ígér a kórházi ellátásban (megszüntetné azt a gyakorlatot, hogy pl. a járási és az egyetemi kórházak ugyanazon beavatkozásokért más-más finanszírozásban részesülnek).
Annak ellenére, hogy az egyetemi kórházak pl. a legmagasabb összegű finanszírozást kapják a egészségbiztosítóktól és a legnagyobb támogatást az államtól, náluk halmozódott fel a legnagyobb adósság is.
Augusztus folyamán a minisztérium felülvizsgálja a tárca alá tartozó intézmények működését.

Az új egészségügyi miniszter a kórházak részvénytársasággá alakítását, a Rudolf Zajac (2002-06) miniszter által elkezdett tevékenységet akarja folytatni. Ez a folyamat Robert Fico kormánya alatt megállt. Általános a kórházak eladósodottsága, a korábban átalakult kórházak azonban sikeresebben birkóznak meg az adósságokkal is. 2010 végéig az erre legjobban felkészült kórházak átalakulás történhet meg. (BI)

Forrás:
http://spectator.sme.sk/articles/view/39566/10/slovakias_new_health_minister_plans_to_disclose_all_contracts.html
http://www.panorama.sk/go/news/news.asp?lang=en&sv=2&id=39908
http://www.felvidek.ma/index.php?option=com_content&task=view&id=22907&Itemid=111
http://ujszo.com/online/kozelet/2010/07/06/uhliarik-az-egeszsegugy-fo-feladatairol


Megjelenés dátuma: 2010-07-16 10:47:17