HealthOnline cikkek

Ország:

Témakör: Egészségügyi reformok

Oroszország egészségügyi reformja

Oroszország elkezdte a problémákkal teli egészségügyi rendszerének átalakítását és radikális változásokat hajt végre az 1990-es évek elején bevezetett kötelező egészségbiztosítási rendszerében. Emellett jelentős átalakításokat terveznek az egészségügyi ellátás módjában, a kormány pedig több pénzt ígér a krónikusan alulfinanszírozott ágazat számára.

2010-ben 624 mrd rubelt fektettek az anyasági ellátásokba, gyermekek után járó támogatásokba és egyéb szociális jellegű pénzbeli támogatásokba, 144,8 mrd rubel pótlólagos összeget rendeltek az Országos Egészségügyi Terv prioritásainak megvalósításához.

2011-ben indítják az egészségügyi rendszer modernizálásának programját. Az orosz egészségügyi minisztérium honlapján a 2011-2012-re vonatkozó egészségügyi modernizációs program keretrendszere olvasható, a modernizációs programok kidolgozásának határideje 2010. október 1. A kerettervben az egészségügyi szolgáltatások minőségének és hozzáférhetőségének javítását határozzák meg célként az Orosz Föderáció területén. A feladatok között az egészségügyi intézmények anyagi-technikai bázisának bővítése, a korszerű információs rendszerek bevezetése és az egészségügyi ellátás standardjainak bevezetése szerepel.

A modernizációhoz a járulékok 2%-os növelésével a biztosítási alap 460 mrd rubel (15,1 milliárd USD) többletpénzhez jut 2011-12-ben.A munkáltatók alkalmazottak után fizetett kötelező egészségbiztosítási járulékát 3,1%-ról 5,1%-ra növelik az elkövetkezendő két évben, hogy pénzalapokat teremtsenek a fejlesztésekhez. A bevétel nagy részét konkrét problémákra: a kórházak és járóbeteg rendelő intézetek felújítására és új berendezések vásárlására, gyógyszerek vásárlására, a kórházi élelmezés javítására vagy az orvosok fizetésének emelésére fordítják . Csak azok a régiók és intézmények részesülhetnek fejlesztési alapokból, amelyeknek világos, elfogadható, a projektkövetelményeknek megfelelő korszerűsítési programot tudnak felmutatni. A regionális intézmények ehhez irányelveket kapnak.

A parlament alsó háza (Duma) júliusban hagyta jóvá a reformhoz kapcsolódó első jogszabályt egy előzetes szavazásban. Ez volt a kezdete a három szavazásból álló jogalkotás folyamatnak, így történhetnek még módosítások, főleg azért, mert a reform vitákat vált ki és sok bírálatban részesül.

Az orosz munkaadók panaszkodnak, hogy a kormány arra kényszeríti őket, hogy a kórházak és az orvosi berendezések felújítását finanszírozzák, így nem kell költségvetési pénzekhez nyúlni. Azt is felróják, hogy az új rendszer túl nagy hatalommal ruházná fel az alkalmatlan kormánytisztviselőket és a szovjet típusú központosított egészségügyi szolgálathoz való részbeni visszatérésre emlékeztet.

A BMJ szerint az új törvényjavaslat országszerte térítésmentessé teszi az egészségügyi ellátást, először a Szovjetunió 1991-ben történő összeomlása óta. Elméletben már létezik ez a jog, gyakorlatban azonban sokan csak a bejelentett tartózkodási helyükön részesülhetnek ellátásban. Az új törvény úgy oldaná meg a problémát, hogy az egész országra érvényes biztosítási fedezetet nyújtana az embereknek, benne a résztvevő magánklinikákkal. A betegek az internetre is felkerülő országos intézménylistájából szabadon választhatnának, hogy hol részesülnek ellátásban.

A reform nem minden szakértő kedvére való, még ha üdvözlik is a plusz pénzalapokat. Egy vélemény szerint a reform lényegében az egészségügyi finanszírozás általános rendszerével való kontárkodás, azonban nincs szó átfogó reformról. (SZL, BI)

Forrás:
BMJ 2010;341:c4025
http://www.bmj.com/cgi/content/full/341/jul26_1/c4025

Председатель Правительства Российской Федерации В.В.Путин провел совещание по расходам федерального бюджета на 2011–2013 годы в части здравоохранения, социальной и демографической политики. 9 июня 2010
http://www.government.ru/gov/priorities/docs/10938/print/

Примерная программа модернизации здравоохранения субъекта Российской Федерации на 2011-2012 годы
http://www.minzdravsoc.ru/docs/mzsr/med-ins/5/PROGRAMMA__MODERNIZATCII.doc
Megjelenés dátuma: 2010-07-29 13:19:07