HealthOnline cikkek

Ország:

Témakör: Egészségpolitika

Menedzser orvos az egészségügyi tárca élén Csehországban

Az Egészségügyi Minisztérium kihívásokban gazdag miniszteri székét 2010. július közepe óta menedzser és röntgenorvos Leos Heger (TOP 09) foglalja el. A szakemberek többsége, illetve a szakmai szervezetek elismerik - főleg az egészségügy finanszírozásának kérdéseiben - gazdag tapasztalatait. Több éven át vezette a Hradec Králové-i Oktatókórházat, amely az országban egyedüli kórházként soha nem szorult az államra eladósodás miatt. Jelenleg az eddigi egészségügyi miniszterek sorában tizenhatodikként szembe kell néznie az egészségügy általános eladósodásának veszélyével, ugyanis az egészségbiztosítók tízmilliárdra becsülik a járulékbevétel csökkenését.

A Petr Nečas vezette jobbközép kormánykoalíció (ODS=Polgári Demokratikus Párt, TOP 9 és VV=Közügyek) kormányprogramjának legfőbb céljai között szerepel az államháztartás hiánya további növekedésének és az ország eladósodásának a megállítása, a finanszírozási rendszer átláthatóságának biztosítása, a korszerűbb és hatékonyabb egészségügy kiépítése.

Az új egészségügyi miniszter fontosnak tartja a kormányprogram egészségügyi részének összehangolását, olyan aktuális fontos feladatok megoldását, mint az egészségügyi regulációs díjak módosítása, illetve emelése, a standardon felüli ellátás díjainak legalizálása, az egészségbiztosításból fedezett szolgáltatások csomagjának meghatározása. Mint a kompromisszumok embere, törekszik az ellenzéki pártok támogatását is megnyerni, és a Cseh Orvosi Kamarával való együttműködést felújítani, amely az ODS előző két miniszteri időszaka alatt stagnált. Célja, hogy tervei megvalósításához megnyerje az orvostársadalom minél nagyobb körét.

A miniszter nem készül azonnali radikális személyi változtatásokra, a nyári hónapokban elemzéseket folytat az eddig benyújtott reformtervekről. Az első lépések között tervezi a kilenc egészségbiztosító igazgatóival való tárgyalást, hogy megfelelő adatok birtokában hozzanak objektív döntéseket. Az új miniszter nem ért egyet az oktató és egyéb állami specializált nagy kórházak részvénytársaságokká alakításával, mint ahogy Tomás Julínek (ODS) ex-miniszter tervében szerepelt. Idővel szükséges lehet egyes állami kórházak struktúra-átalakítása, hogy önállóan gondoskodjanak a hatékony működésről, azonban ezt non-profit formával is el lehet érni.

Mindesetre nagy változásokra kell a miniszternek felkészülnie, a legnagyobbakra a kilencvenes évek óta. A nyári hónapokban megvizsgálja a Julínek által elkészített reformterveket és a korábbi miniszterek javaslatait is, amelyek nem valósultak meg. Ezek elemzése alapján szeptemberben ismerteti döntését. (VM)

CTK, 2010. 07. 14. - 08. 10.
Právo, 2010. 07. 28.
ZDN, 2010. 07. 07 - 07. 15.

Megjelenés dátuma: 2010-08-11 14:54:11