HealthOnline cikkek

Ország:

Témakör: Ország-információk

Szlovákia egészségügye

Szlovákia kormányának az egészségügyre vonatkozó programjában alapvető célkitűzésként szerepel az egészségügyi ellátás minőségének javítása és a betegek biztonsága érdekében a diagnosztizálás és gyógyítás támogatása, megszilárdítása. Standardizálással kívánják biztosítani az indokolatlan ellátás kiszűrését, ugyanakkor a forrásmegtakarítás elérését.

A kormányprogram előírja az általános egészségbiztosításból fedezett egészségügyi ellátás mértékének definiálását, amelyet a bevételi források, valamint az ország gazdasági helyzetének figyelembevételével kell megvalósítani, és kötelezően egységessé tenni az egészségbiztosítási piac összes résztvevője számára. A kormány támogatja a kiegészítő egészségbiztosítás fejlesztését, amely segítségével lehetővé válik a standardon felüli egészségügyi ellátás, valamint az ezzel összefüggő szolgáltatások legális térítése. A kormány gyógyszerpolitikájában olyan térítési rendszer bevezetése szerepel, amely a gyógyszerköltségek minimalizálására irányul, különös tekintettel az alacsony jövedelmű csoportokra. A program szerint sor kerül az egészségügyi szolgáltatók minimális hálózatának átértékelésére és a struktúra-átalakítására, az egészségügyi intézmények igazságos finanszírozási rendszerének bevezetésére.

Az ESKI Egészségügyi Rendszertudományi Irodájának Szlovákiáról szóló aktualizált tanulmánya a csatolt fájlban olvasható.

Megjelenés dátuma: 2010-08-19 13:05:01