HealthOnline cikkek

Ország:

Témakör: Egészségügyi Világszervezet (WHO)

WHO: Egészséges munkahelyek: modell a cselekvéshez. Könyvismertetés.

„A vállalkozás sikere függ a dolgozók egészségétől”
Dr. Maria Neira igazgató, WHO, Környezet és Népegészségügyi Részleg

A munkavállalók egészsége, biztonsága és jólléte olyan életbevágó ügy, amely a világszerte dolgozók millióit érinti. De ez a téma túlmutat az egyéneken és családjaikon. Alapvető fontosságú a termelékenységre, a vállalkozások versenyképességére, fenntarthatóságára, a közösségekre és a nemzeti, regionális gazdaságokra nézve.

Jelenleg nagyságrendileg 2 millió ember hal meg évente munkahelyi baleset, foglakozási megbetegedés és sérülés következtében. Emellett 268 millió nem-végzetes munkahelyi baleset átlagosan 3 munkanap-kiesést eredményez esetenként. Továbbá évente 160 millió foglalkozással összefüggő új betegség alakul ki.

Ezeket az adatokat a WHO és a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) gyűjtötte össze. Csupán csak azokról a megbetegedésekről, balesetekről találhattak adatokat, melyek bejelentett munkahelyeken történtek. Sok országban a legtöbb dolgozó nem regisztrált munkahelyen, olyan gyárakban, cégeknél dolgozik, amelyek nem jelentik a foglalkozással összefüggő sérüléseket, megbetegedéseket. Egyúttal az itt dolgozók kimaradnak a sérülések, illetve a betegségek megelőzését célzó minden programból. A foglalkozási megbetegedésekből eredő hatalmas teher, az ezzel járó gazdasági költségek, a hosszú-távú emberi erőforrás-veszteség mind-mind az egészségtelen munkahelyeknek tudhatóak be. Ez félelmetes kihívást jelent a nemzeti kormányoknak, a gazdasági szektornak és az egészségpolitikai döntéshozóknak, szakembereknek egyaránt.

2007-ben a WHO Közgyűlése jóváhagyta a Munkavállalók egészsége: globális akció- tervet (Workers’ health: global plan of action (GPA)), mellyel új lendületet kívántak adni a tagállamoknak. Ez az 1996-os Közgyűlés: Globális Stratégia a foglalkozás-egészséget mindenkinek (Global Strategy for occupational health for all) c. dokumentumán alapult.

A Globális Akciótervvel összhangban ez a kiadvány olyan keretet ad az egészséges munkahelyek fejlesztéséhez, mely jól alkalmazható az egymástól sokban különböző országokban, munkahelyeken és kultúrákban.
(VD)
Forrás: http://whqlibdoc.who.int/publications/2010/9789241599313_eng.pdf
Megjelenés dátuma: 2010-08-23 09:36:28