HealthOnline cikkek

Ország:

Témakör: Egészségpolitika

Az amerikai biztosítók rendreutasítása

Az Obama kormányzat kizárhatja az egészségbiztosítási piacról azokat a társaságokat, amelyek aránytalanul növelik díjaikat.

Kathleen Sebelius amerikai egészségügyi miniszter levélben figyelmeztette az 1300 biztosítótársaságot képviselő America's Health Insurance Plans (AHIP) elnökét, mivel a biztosítók az új egészségügyi törvény ürügyén kívánják emelni a biztosítási díjakat. Néhány társaság szeptembertől kezdődően 20%-kal szeretné emelni a díjakat, ennek egy részét (9%-ig) az egészségügyi törvény kötelező juttatásainak tudnák be.

Levelében a miniszter zéró toleranciát hirdet a félretájékoztatásra és igazságtalan díjnövekedésre. Nem fogja hagyni, hogy a biztosítók a fogyasztók védelmét garantáló követelményt okolják díjaik és profitjuk növeléséért. Az AHIP elnöke erre úgy válaszolt, hogy alapvető gazdasági törvény, hogy a megnövekedett juttatások nagyobb költséggel járnak. A biztosítási díjak növekedését emellett az orvosi szolgáltatások magasabb árának tulajdonítja, és annak, hogy a rossz gazdasági helyzet miatt a fiatalabb és egészségesebb emberek megszüntetik fedezetüket.

A miniszter levele azon erősödő demokrata véleményt képviseli, amely a biztosítási díjak szigorúbb szabályozását sürgetik, mivel egyre több fogyasztó kap értesítést biztosítójától kétszámjegyű díjnövekedésre figyelmeztetvén. Egy demokrata szenátor arra hívja fel a szenátus vezetőit, hogy élesszék újra a törvényt, amely felhatalmazná a szövetségi kormányt az indokolatlan díjnövekedések megtagadására. Úgy véli a cselekvés elmulasztásával a biztosítótársaságok a lehető legnagyobb arányban fogják emelni a díjakat 2014-ig, amikor működésbe lépnek az egészségbiztosítási piacok.

Sebelius szerint azok a biztosítók, amelyek tisztességtelenül emelik díjaikat, nem vehetnek részt az új, államok által működtetett biztosítási piacokon, melyeket a reformtörvény értelmében 2014-ben hoznak létre. Ezeken a piacokon azok jutnak majd egészségbiztosításhoz, akik saját maguknak vásárolnak fedezetet vagy egy kislétszámú munkaadónál dolgoznak. Az egészségügyi minisztérium az ősz folyamán léptet hatályba egy jogszabályt, amely megköveteli valamennyi potenciálisan indokolatlan díjnövekedés állami vagy szövetségi szintű felülvizsgálatát. (SZL)

Forrás: http://online.wsj.com/article/SB10001424052748704644404575482213099258430.html?mod=WSJ_hps_MIDDLEForthNews

Megjelenés dátuma: 2010-09-13 14:08:11