HealthOnline cikkek

Ország:

Témakör: Gyógyszerek

A vény nélkül kapható gyógyszerek árának alakulása Franciaországban

2008 nyara óta, bizonyos gyógyszerek vény nélkül is beszerezhetőek a francia patikákban. A rendelkezés átlagosan 1,2%-os csökkenést eredményezett az érintett termékek árában, viszont esetenként igen nagy árkülönbségekhez is vezetett.

A kölcsönösségi alapon működő francia biztosítószervezet, a Mutualité Française által a Celtipharm gyógyszertájékoztató cégtől kapott adatok alapján végzett elemzés szerint 2010 júniusában egyes termékek árában gyógyszertártól függően 320%-os eltérés is mutatkozott. Ezek az adatok csak a regionális árszinten jelentkező eltéréseket jelzik, és nem jelentkeznek szükségszerűen az országos átlagokban.

2008. július 1-jétől, közel 350 gyógyszer volt szabadon hozzáférhető a gyógyszertárakban. Ezek a szabadáras termékek, melyekkel enyhe, múló problémák orvosolhatók, nem vénykötelesek, és a társadalombiztosítás nem nyújt rájuk visszatérítést. Az érintett szerek nem tartoznak azok közé az egyes speciális betegségekre alkalmazott, recept nélkül beszerezhető vagy receptköteles gyógyszerek közé, melyek ára hatósági szabályozás alá esik.

Az intézkedés, mely lehetővé tette bizonyos gyógyszerek vény nélküli beszerzését, eredetileg „a legjobb gyógymódot, a legkedvezőbb áron” elképzelést kívánta megvalósítani.

Laurent Piccinini, a Mutualité Française gyógyszerpolitikai főosztályának projektmenedzsere szerint, az országos szintet tekintve, a vény nélkül beszerezhető gyógyszerek árában átlagosan enyhe – mintegy 1,2%-os - csökkenés érzékelhető. A legnagyobb csökkenést az allergia, a herpesz és a diaré elleni szerek ára jelzi, de ezek az adatok nagyon nagy eltéréseket takarnak az egyes termékek árában. A különbségek valószínűleg a gyógyszerszektor különböző csoportosulásainak árréssel kapcsolatos tárgyalásai nyomán alakultak ki.

Az eltérések, melyek ugyanabban a régióban helyenként rekordmagasságot (460%-os eltérést) is elérnek, még jobban érzékelhetőek a gyógyszerek egységárában.

A kormány - már a rendelkezés meghozatala során – tájékoztatta a lakosságot, hogy egy gyógyszerfelügyeleti hatóság felállítása révén kívánja a továbbiakban szabályozni a nem vényköteles gyógyszerek árának alakulását, de ennek a projektnek a megvalósítása egyelőre még várat magára. (ZLL)

Forrás:
http://www.mutualite.fr/L-actualite/Medicament/Prix-et-remboursement/Medicaments-en-acces-libre-des-prix-qui-vont-du-simple-au-triple

Megjelenés dátuma: 2010-09-15 12:42:19