HealthOnline cikkek

Ország:

Témakör: Alapellátás, járóbeteg-szakellátás

Az alapellátási rendszer kibontakozása Kínában

Kína egészségügyi reformjában átmenet zajlik le a jelenleg domináns kórházi ellátástól a háziorvosi ellátás felé.

Ha Kína kórházak helyett háziorvosokat használna az alapellátás nyújtására, akkor ötből egy haláleset megelőzhető lenne. Ausztrál kutatók szerint egy ilyen háziorvosi rendszer elősegítené azt is, hogy Kína a legtöbbet hozza ki a jelenleg a megvalósítás folyamatában levő 125 milliárd dolláros reformcsomagból. Kínában a halálesetek 11,7%-áért a hipertónia, 7,9%- áért a dohányzás, 6,8%-áért pedig a fizikai tevékenység hiánya felelős. A Sydney Medical School kutatója úgy véli, hogy az alapellátás megfelelőbb hely a kórházaknál olyan kockázati tényezők monitorozására, mint a magas vérnyomás, dohányzás, étrend, testmozgás és más életmódbeli tényezők.

Jelenleg a legtöbb kínai beteg kórházba megy egészségügyi ellátásért, és a kórházi szektor az összes egészségügyi dolgozó 61%-át alkalmazza. A háziorvoslás koncepcióját még nem fogadták el széles körben az országban. Még azok a helyek sem szükségszerűen jelentik a vizit első állomását, ahol léteznek háziorvos alapú klinikák, és az orvosok nem töltenek be kapuőr szerepet a kórházi ellátás szűrésére.

A tipikus háziorvosi rendelő egy közösségi egészségügyi központban található, ahol 6-7 kisebb klinika működik kb. 50 háziorvos és 50 ápoló alkalmazásával. A központokban hatásosan integrálják a kínai és a nyugati orvoslást, és többnyire krónikus betegségeket kezelnek, mint hipertónia, diabetes és szívbetegség. A legtöbb szülő azonban még mindig közvetlenül a kórház viszi gyermekét panasz esetén.

A sanghaji háziorvosok kíváncsian fogadják az „egész beteg” és az ellátás folyamatosságának elképzeléseit. Nagyon érdekli őket a beutalási útvonal és a háziorvos-kórház érintkezési felület, de nincsenek tisztában a háziorvos mint kapuőr szerepének fogalmával. A háziorvosok vagy a vidéki közösségi klinikák széles körű bevezetése elősegítené Kína egyik egészségügyi reformcéljának megvalósítását, az alapellátás javítását és biztosítaná a pénzek hatékony felhasználását. Kína a teljes lefedettségű társadalombiztosítási rendszer irányába halad, az ellátók azonban még mindig erősen hagyatkoznak az önrészre és készpénzfizetésre, térítésüket pedig fee-for-service alapon kapják.

Jelenleg a fizetési rendszer képezi a legnagyobb akadályt a háziorvos által irányított alapellátás előtt. Az orvosok sok pénzt keresnek a betegek kezeléséért, de nem azért, hogy egészségben tartsák őket. A fizetési rendszerben rejlő ösztönzők gyakran hátráltatják a háziorvos által irányított alapellátást. Kína egészségügyi reformja még nem helyez nagy hangsúlyt az alapellátásra. A városi területeken a forrásokat főképpen a modern technológiával felszerelt nagyobb kórházakba fektetik. A vidéki területeken alig található intézményesen képzett orvos, és az alapellátást elsősorban a falusi („mezítlábas”) orvosok nyújtják. (SZL)

Forrás:
BMJ 2010;341:c5049
http://www.bmj.com/content/341/bmj.c5049.full

Megjelenés dátuma: 2010-09-16 09:30:16