HealthOnline cikkek

Ország:

Témakör: Egészségügyi rendszerek jellemzői

Egészségügyi szakemberek közötti együttműködés - Franciaország

Franciaországban a ‘Kórház, a betegek, az egészség és a térségek’ elnevezésű törvény kiemelt fontosságot tulajdonít az egészségügyi szakemberek közötti együttműködésnek.

A francia kórháztörvény prioritásként kezeli a szakemberek közötti együttműködés új formáinak előmozdítását. Az egészségügyi rendszer fejlődését nyomon követve elmondható, hogy az egyik legfontosabb célkitűzés egy ország viszonylatában a színvonalas ellátás hozzáférhetővé tétele mindenki számára, illetve a szolgáltatások komoly szakértelmet feltételező, hatékony együttműködésen alapuló lakossági fedezetének biztosítása.

Franciaországban az egészségügyi szakemberek közötti együttműködést az orvosi, az orvostechnikai, illetve a technikai szolgáltatások modellezésével vizsgálták. A vizsgálati eredményekkel kapcsolatban az Egészségügyi Szakmák Demográfiájával foglalkozó Országos Hivatal (ONDPS) és az ország Magas szintű Egészségügyi Hatósága (HAS) végzett értékelést. E szerint az együttműködésen alapuló új módszerekkel valós eredmények voltak felmutathatóak az eddig követett gyakorlathoz viszonyítva.

A francia kórháztörvény (HPST) jogi keretet teremt az egészségügyi szakemberek új módszereket alkalmazó együttműködéséhez. 51. cikkelye pontosan meghatározza a tevékenységek áthelyezésének, a kezelések újjászervezésének módját a szakemberek kompetenciájának figyelembe vételével. Az egészségügyi szakemberek maguk is kezdeményezhetik munkafolyamataik megújítását, amennyiben ez megfelel a lakossági igényeknek.

A szolgáltatások összehangolása minden egészségügyi szakembert érint praktizálásának szektorától, helyétől függetlenül. Így az együttműködés vonatkozik az állami és a privát szféra fizetésben részesülő alkalmazottaira, a magánpraxist folytatókra, az egészségügyi intézmények, egészségügyi központok, magánrendelők és a több szakterületet átfogó egészségházak szakorvosaira…

A szakemberek számára a munkafolyamatok megszervezéséhez,egy együttműködési protokoll kidolgozásához az Egészségügyi Szolgáltatások Főigazgatósága (DGOS) és a Magas szintű Egészségügyi Hatóság (HAS) kiadványa nyújt módszertani tájékoztatást. (ZLL)

Forrás:
http://www.sante-sports.gouv.fr/cooperation-entre-professionnels-de-sante-la-dynamique-est-en-marche,7112.html


Megjelenés dátuma: 2010-09-16 11:56:40