HealthOnline cikkek

Ország:

Témakör: EU egészségügy

A brit orvosok kihátrálnának a munkaidő direktívából

Az Egyesült Királyság egészségügyi minisztere újratárgyalná az európai munkaidő direktíva alóli kivétel (opt-out) záradékát, miután aggodalmak merültek fel az orvosképzés és betegellátás minősége tekintetében.

Andrew Lansley szerint szükségessé válik, hogy az Egyesült Királyság az Európai Unióhoz forduljon az opt-out fenntartása érdekében és ezzel lehetővé tegye főképpen a rezidensek számára a megfelelő képzés biztosítását. Ez nem azt jelenti, hogy vissza kívánnak menni a múltba, amikor 100 órából állt egy hét munkaideje, de szeretnék megnyugtatni a rezidenseket, hogy részesülni fognak az általuk szükségesnek tartott képzésben.

Lansley bejelentését üdvözölte a RemedyUK nevű, orvosokból álló kampány csoport. A fejleményt a RemedyUK szakpolitikai vezetője kiváló hírnek tekinti, és a következő lépést egy testület felállításában látja, amely megvizsgálná hogyan lehetne leépíteni a munkaidő direktívát és a többletidőt a képzés javítása felé irányítani.

A munkaidő felhasználásának kérdése az orvosképzés folyamán szóba került a Brit Orvosszövetség tanulmányából készített jelentésekben, ahol 430 végzős orvos karrierjének alakulását követték. Az első éves szakorvosi képzésben résztvevők legtöbb idejüket klinikai feladatok végzésére töltötték (66%), de idejük 14%-át adminisztrációs feladatok kötötték le, ami hosszabb volt, mint amit a hivatalos klinikai képzésre töltöttek (13%). A tanulmány arra is rámutatott, hogy hét orvosból egy (15%) érezte úgy, hogy olyan feladatok végzésére is felkérték, amelyek meghaladták képességüket. Ennek a csoportnak több mint harmada (36%) a háziorvosi képzésben vett részt. (SZL)

Forrás: http://careers.bmj.com/careers/advice/view-article.html?id=20001423&q=w_bmj

Megjelenés dátuma: 2010-09-17 12:31:25