HealthOnline cikkek

Ország:

Témakör: Egészségügyi Világszervezet (WHO)

A Milleniumi Egészségügyi Célkitűzések prioritásai

Az Egyesült Nemzetek minden tagországa fontos céljának tekinti az Egyesült Nemzetek Milleniumi Egészségügyi Célkitűzéseinek megvalósítását.

Az Egyesült Nemzetek (UN) Milleniumi Egészségügyi Célkitűzéseinek (MDG) 2015-ig történő megvalósítása mind a 191 UN-tagország fontos célkitűzései között szerepel. Az Egyesült Nemzetek Milleniumi Deklarációja, melynek ratifikálására 2000 szeptemberében került sor, a szegénység, az éhezés, a betegségek, az írástudatlanság, a környezetszennyezés és a nőkkel szemben alkalmazott diszkrimináció elleni fellépésre szólítja fel a világ kormányait.

A deklaráción alapuló célkitűzések, melyek megvalósulásának figyelemmel kísérésére indikátorokat is kidolgoztak, a következők:
1. a nagymértékű szegénység és az éhezés megszüntetése
2. az általános iskolai oktatás átfogóvá tétele
3. a nemek egyenlőségének és a nők jogainak kiemelt kezelése
4. a gyermekek halálozásának csökkentése
5. az anyák egészségvédelme
6. a HIV/AIDS, a malária és más betegségekkel szembeni fellépés
7. az egészséges környezet biztosítása
8. átfogó partnerség kialakítása az eredmények eléréséhez.

Az MDG-k és eredményeik kölcsönhatásban állnak. Így míg az MDG-k hatnak az egészségi állapotra, ez utóbbi hat az MDG-k megvalósulására.

Egyes MDG-k kifejezetten az egészségi állapotra vonatkoznak: pl. a gyermekek halálozásának és az anyai halálozásnak a csökkentése, mások viszont indirekt módon kapcsolódnak az egészséghez, pl. az egészséges ivóvíz biztosítása vagy a nők egyenjogúságának kiemelt kezelése.

A WHO a Milleniumi Célkitűzések Megvalósításának felgyorsítása érdekében helyzetértékelő tájékoztatót adott ki, és az országos stratégiák jelentőségét kiemelve vázolta a további teendőket az alábbiak szerint:

Az MDG-k jelentős szerepet játszanak a szegénység és az egyenlőtlenségek leküzdésében.
Az egészséget közvetlenül érintő MDG-k viszonylatában sikerült ugyan némi előrehaladást elérni, de ezek az eredmények még további megerősítést és kiegyensúlyozottabb megvalósítást igényelnek.

A legsürgetőbb prioritás az anyai és a csecsemőmortalitás csökkentése.
A nők és a gyermekek egészségének megőrzéséhez hatékony fellépés és ehhez az erőforrásokat hatékonyan mozgósító egészségügyi rendszerek és stratégiák szükségesek. (ZLL)

Forrás:
http://www.who.int/topics/millennium_development_goals/about/en/index.html
http://www.who.int/topics/millennium_development_goals/MDG-NHPS_brochure_2010.pdf

Megjelenés dátuma: 2010-09-22 16:02:32