HealthOnline cikkek

Ország:

Témakör: Egészségügyi Világszervezet (WHO)

  - Arhívált tartalom! - 

Világszerte csökken az anyai halálozás

Az utóbbi évtizedekben világszerte csökkenő tendenciájú az anyák mortalitása.

Az anyai mortalitás trendjeivel kapcsolatban az Egészségügyi Világszervezet, az Egyesült Nemzetek Gyermekalapja, a Népesedési Alap és a Világbank által közösen kiadott jelentés szerint a terhesség és a szülés alatt fellépő komplikációk miatt bekövetkező anyai halálozás becslések szerint 34%-kal - 546 000-ről 358 000 halálesetre - csökkent 1990 és 2008 között.

Jóllehet ez számottevő eredménynek tekinthető, de a ráták éves csökkenése így is jóval alacsonyabb, és nem éri el a felét sem annak az értéknek, mellyel a Milleniumi Egészségügyi Célkitűzésekben foglalt csökkenés – 75% 1990 és 2015 között – elérhető lenne. Ehhez 5,5%-os éves csökkenés vezetne szemben az 1990 óta regisztrált 2,3%-kal.

Margaret Chan, a WHO főigazgatója szerint „biztató hír az anyai halálozás világszerte tapasztalható visszaszorulása”. A WHO főigazgatója azt nyilatkozta, hogy „azok az országok, melyekben a terhesség és a szülés során a nők nagy kockázattal szembesülnek, jelenleg hatékonynak bizonyuló intézkedéseket hoznak: több szülésznőt képeznek és jobban felszerelik a terhes nőket ellátó kórházakat és egészségügyi központokat.”

Az anyai halálozás elleni fellépés, mint a jövőben megoldandó feladatok egyik legsürgetőbb prioritása, fokozottabb eredményre vezethet a családtervezés, a terhesgondozás és a szülés során nyújtott ellátás jobb hozzáférhetővé tételével. (ZLL)

Forrás:
http://www.euro.who.int/en/what-we-do/health-topics/Life-stages/maternal-and-newborn-health/news/news3/2010/09/maternal-deaths-worldwide-drop-by-a-third

Megjelenés dátuma: 2010-09-23 12:40:31