HealthOnline cikkek

Ország:

Témakör: Egészségpolitika

Egy bírói határozat megerősíti Obama elnök reformtörvényének fontos részét

Szövetségi bíróság szerint a kongresszus nem lépett túl a hatáskörén a kötelező egészségbiztosítás követelményével.

George Streeh amerikai szövetségi bíró* határozata szerint a kongresszus felhatalmazással bír, hogy törvénybe iktassa Obama elnök egészségügyi reformjának kulcsfontosságú elemét, amely 2014-re valamennyi állampolgár számára kötelezővé tenné az egészségbiztosítást. A törvény aláírásának napján a republikánus elkötelezettségű Thomas More Law Center ügyvédi iroda pert indított abból a megfontolásból, hogy a törvény a kongresszus hatáskörén kívülálló alkotmányellenes adóterhet jelent.

A bíró szerint a minimális fedezet rendelkezése, amely a mindenki számára szükséges egészségügyi szolgáltatásokat érintő gazdasági döntésekre vonatkozik, elfogadható eszköznek számít a kongresszus céljának megvalósítására. A bíró nem bocsátott ki tiltó határozat, ahogyan a Thomas More Law Center szeretette volna, és az ügyvédi iroda hat jogi keresetéből még kettőt elutasított.

Az igazságügyi minisztérium szóvivője üdvözli a bíróság döntését, amely kiáll az egészségügyi reformtörvény alkotmányossága mellett. Az ügyvédi iroda álláspontja szerint azonban Obama egészségügyi reformprogramja az ország történelmének egyik legelnyomóbb intézkedése. Úgy véli a kongresszus a törvényt az amerikai nép erőteljes ellenkezésével szemben fogadta el. A törvény nem az egészségügy átalakításáról szól, hanem arról, hogy a kormány precedens nélküli hatalmat szerezzen az emberek élete felett. A törvény az ország gazdaságának hatodát keríti washingtoni bürokraták hatalma alá, és 16-20 ezer extra ellenőrrel erősíti az adóbevallás felügyeletét az új szabályozás betartására.

Streeh az első amerikai szövetségi bíró, aki egy olyan per ügyében hoz határozatot, amely szerint a kongresszus túllépett a hatáskörén a kötelező egészségbiztosítás követelményével. Az Affordable Care Act nevű reformtörvényt márciusban hagyták jóvá, azóta több pert indítottak az egészségügyi reformok leállítása érdekében. A legtöbb azzal érvel, hogy a szövetségi kormánynak nincs joga arra, hogy ráerőltessen az emberekre egy termék vásárlását pusztán azért, mert amerikai állampolgárok.

A Thomas More Law Center szerint egy személy azon döntése, hogy nem vásárol egészségbiztosítást, az inaktivitás egy formája és nem gazdasági tevékenység, így erre nem érvényes az alkotmány azon záradéka, amely hatalommal ruházza fel a kongresszust az államok közötti kereskedelem szabályozására. Streeh bíró szerint azonban azzal, hogy egy személy úgy dönt, hogy nem vásárol biztosítást, gazdasági döntést hoz az egészségügyi szolgáltatások később történő, közvetlen fizetésére, ahelyett, hogy most vásárolna biztosítási fedezetet. Ezzel kollektíven dollár milliárdokat mozdít egyéb piaci résztvevő irányába, ezért ezen döntés szabályozása nincs a kongresszus hatáskörén kívül. (SZL)

Forrás:
Christian Nordqvist: Key Part Of Barack Obama's Healthcare Law Upheld By U.S. Judge. Medical News Today, 2010.10.08. http://www.medicalnewstoday.com/articles/204038.php
(letöltés dátuma: 2010.10.11.)


*A szövetségi bíróságok az amerikai szövetségi törvényszéki rendszer részét képezik. Jelenleg 94 van az országban, a határozatot hozó George Streeh bíró az Eastern District of Michigan körzetből való. A szövetségi bírókat az elnök jelöli ki, majd a szenátus hagyja jóvá.

Megjelenés dátuma: 2010-10-15 10:28:12