HealthOnline cikkek

Ország:

Témakör: Népegészségügy

A regionális egészségügyi hatóságok preventív stratégiái – Franciaország

A francia egészségügyi minisztérium útmutatással támogatja a regionális szintű prevenció megszervezését az országban.

Roselyne Bachelot, francia egészségügyi miniszter a betegségmegelőzés regionális rendszereinek kidolgozásához útmutatást nyújtó dokumentumot juttatott el október 14-én az ország 26 regionális egészségügyi hatóságához (ARS). A tervek szerint a regionális hatóságok elsődleges szerepet fognak játszani az egészséget érintő társadalmi egyenlőtlenségek csökkentésében. Az intézkedések célja a privát szférához tartozó járóbeteg-ellátás, a kórházak, a nyugdíjas-otthonok, az oktatási intézmények és a különböző vállalatok tevékenységének fokozottabb összehangolása és régiós szintű elrendezése.

Franciaországban a születéskor várható élettartam társadalmi csoportok szerinti statisztikája rendkívül eltérő, a különbség a 7 évet is meghaladhatja, és a szocioprofesszionális kategóriák közötti eltérések férfiak esetén még tovább nőttek az utóbbi 30 évben, és a nőknél sem csökkentek.

A 60 éves kor előtt bekövetkező halálozás 60%-a olyan tényezőknek tulajdonítható, melyek megelőzhetőek lennének, mint például a dohányzás miatt bekövetkező nyelőcső- vagy gégerák, az alkoholizmus által okozott cirrózis, a közúti balesetek, az AIDS és az öngyilkosságok.

Minthogy az egyenlőtlenségek kialakulása már a gyermekkorban elkezdődik (obezitás, asztma, fogászati problémák, stb.), ezek kiváltásában nem egyedül az ellátás hozzáférhetőségének nehezítettsége játszik szerepet. Nagy előrelépést jelenthet a problémák megoldásában, ha fokozott figyelem irányul a táplálkozással kapcsolatos tanácsadásra, a betegségekkel kapcsolatos felvilágosításra, a szűrés vagy a mentális problémák korai diagnosztizálására.

Az ARS hatóságoknak regionális szinten kellene koordinálniuk más területek így az oktatásügy, a térségi közösségek és a vállalatok megelőző intézkedéseit is. A régiók egészségügyi helyzetében szintén jelentős szociális eltérések mutatkoznak. Így pl. Nord-Pas-de-Calais lakosságának korai halálozása 20%-kal nagyobb mérvű az országos átlagnál.

Az eltérések számos tényezőre vezethetőek vissza: az ellátás hozzáférhetőségének nehezítettsége, az ellátásban jelentkező orvoshiány, a környezetszennyezés okozta problémák, a foglalkozási ártalmak, az egészséget különbözőképpen befolyásoló táplálkozási szokások, stb. (ZLL)

Forrás:
Les agences régionales de santé s'engagent dans la prévention, La Mutualité française, 2010.10.15.
http://www.mutualite.fr/L-actualite/Kiosque/Revues-de-presse/Les-agences-regionales-de-sante-s-engagent-dans-la-prevention
(letöltés dátuma: 2010.10.18.)

Megjelenés dátuma: 2010-10-18 12:34:39