HealthOnline cikkek

Ország:

Témakör: Minőségügy

Ajánlások a szakellátásra történő beutalására Angliában

Az egészségtechnológia értékelését és a klinikai irányelvek készítését végző brit intézet beutalástámogató adatbázis működtetését kezdte el.

A National Institute for Health and Clinical Excellence (NICE) elindított egy adatbázist, amely ajánlásokat tartalmaz a betegek alapellátástól szakellátásra történő beutalására. A „NICE referral advice” nevű adatbázis beutalási tanácsokkal szolgál a betegek számára olyan betegségek esetén, amelyekre az intézet közzétett irányelveket.

Az elmúlt években a NICE különböző ajánlásokkal próbálta eredményesebb útra tereli az egészségügyi szolgálatot (NHS). A beutaló adatbázis a NICE útmutatók azon ajánlásait emeli ki, amelyek egyértelműen azonosítják, hol hasznosíthatják a betegek a szakellátást vagy a specialista szolgáltatásokat. Az adatbázis ajánlásainak betartásával az NHS javíthatja az ellátás eredményeit és a betegek elégedettséget, és csökkenheti az ellátásban fennálló egyenlőtlenségeket.

A nem megfelelő szakorvosi beutalás nagy pénzügyi terheket ró az NHS-re. A NICE útmutató követésével a háziorvosok és szolgáltatás-rendelők megbizonyosodhatnak arról, hogy a betegek olyan ellátásban részesülnek, amely költséghatékony és klinikailag eredményes. Az útmutató tájékoztat arról is, mikor helyénvaló egy beteg kórházba utalása. Az ajánlások betartásával források és kapacitások szabadulnak fel, amelyek más szolgáltatások felé irányíthatók. (SZL)

Forrás:

NICE referral advice. National Institute for Health and Clinical Excellence, http://www.nice.org.uk/usingguidance/referraladvice/index.jsp (letöltés dátuma: 2010.10.19.)

Megjelenés dátuma: 2010-10-20 15:22:14