HealthOnline cikkek

Ország:

Témakör: Gyógyszerek

A gyógyszerdokumentáció sikere Franciaországban

Franciaországban már 10 millióra tehető a számítógépes gyógyszerdokumentációhoz (DP) feliratkozók száma az ilyen módszerrel vezetett orvosi dokumentáció elindításának késlekedésével szemben.

A francia Gyógyszerészkamara szerint a patikákhoz naponta 20 ezer igény érkezik számítógépes gyógyszerdokumentációra, melyet jelenleg 10-ből 7, azaz már 17 ezer gyógyszertár alkalmaz. A módszer nagy előnye, hogy lehetővé teszi a gyógyszerkölcsönhatások elkerülését.

A „Carte Vitale” elnevezésű egészségügyi kártyával aktiválva, a DP a betegek gyógyszerfogyasztását személyre szólóan 4 hónapon keresztül nyomon követi Franciaország minden patikájában. A gyógyszerdokumentáció tulajdonosa mindazonáltal kérheti, hogy bizonyos gyógyszervásárlások ne szerepeljenek a dossziéban.

A számítógépes gyógyszerdokumentáció alkalmazása sokrétű, mivel percek alatt lehetőséget teremt az Egészségügyi Főigazgatóság (Direction générale de la Santé) által közölt figyelmeztető jelzések továbbítására, illetve az Egészségügyi Termékek Biztonságosságát Felügyelő Hatóság (AFSSAPS) esetleges gyógyszer-visszarendeléseivel kapcsolatos információk vételére. Ha a DP-vel folytatott információtárolás időtartamát meg-hosszabbítanák, akkor ily módon az oltások beadásának ideje is monitorozható lenne.

A gyógyszerészek azonban úgy érzik, hogy a DP-t az egészségügyi hatóságok nem veszik kellőképpen számításba, így attól tartanak, hogy a DP és a DMP (a decemberben bevezetendő orvosi dokumentáció) közötti kapcsolat nem fog megvalósulni.

Mindazonáltal Isabelle Adenot, a Gyógyszerészkamara elnöke szerint a gyógyszer-dokumentáció nagy mértékben járul hozzá az egyazon beteg különböző terápiáit folytató egészségügyi szakemberek közötti együttműködéshez. (ZLL)

Forrás:
L'Ordre des pharmaciens fait la promotion de ces dix millions de dossiers, La Mutualité française, 2010.10.20.
http://www.mutualite.fr/L-actualite/Kiosque/Revues-de-presse/L-Ordre-des-pharmaciens-fait-la-promotion-de-ces-dix-millions-de-dossiers (letöltés dátuma:2010.10.22.)

Megjelenés dátuma: 2010-10-22 11:55:55