HealthOnline cikkek

Ország:

Témakör: Egészségügyi reformok

Az NHS fehérkönyvet csak az orvosok negyede támogatja

Sok brit orvos szerint a radikális átalakítással járó kormányzati tervezet nem fogja javítani a betegellátást.

Négy orvosból csak egy (23%) gondolja úgy, hogy a vitatott NHS átalakítási terv javítani fogja a betegellátást Nagy-Britanniában. Jóval nagyobb arányban (40%) vélik úgy, hogy a betegek nem fognak kiváló ellátásban részesülni, 25% nem ért egyet azzal, hogy a reformok javítják majd az egészségügyi ellátás minőségét, 15% pedig erősen ellenzi a tervezetet.

Az orvosok felmérését a King's Fund nevű egészségügyi kutatóintézet rendelte a Doctors.net.uk közösségi webhely közreműködésével. A felmérésben 500 háziorvos és 500 kórházi orvos vett részt, akik nem véletlenül kiválasztott válaszadók voltak, hanem reprezentatív résztvevőkként lettek kiválasztva. A háziorvosok valamivel szkeptikusabbnak bizonyultak a kórházi orvosoknál, annak ellenére, hogy ők lesznek az átalakítás legfőbb haszonélvezői.

Andrew Lansley egészségügyi miniszter számára azonban a felmérés jó híreket is tartalmaz. A GP-k 62%-a gondolja úgy, hogy a területükön vannak háziorvosok, akik vezetni tudnák az új szolgáltatás-rendelő konzorciumokat. Emellett az összes orvos 40%-a véli úgy, hogy a reformok elősegítenék a GP-k és a kórházi orvosok közötti szorosabb együttműködést.

A felmérésre való válaszként az orvosvezetők és a Munkáspárt követelte, hogy a miniszter lassítsa le a reformok ütemét és dolgozza át a tervezetét, amely nagy aggodalmakat okozott az orvosi közösségben. Hamish Meldrum, a brit orvosszövetség (British Medical Association) elnöke szerint a felmérés újabb üzenettel szolgál a tekintetben, hogy a kormánynak újra kell gondolnia tervezetének legfontosabb elemeit, ha javítani kívánja az NHS hatékonyságát és meg akarja nyerni a szakma nagyobb részét. A BMA mellett más fontos szervezetek, mint a Royal College of Nursing és az NHS Confederation is attól tartanak Lansley kockáztat azzal, hogy túl gyorsan és túl messzire megy.

A vezető orvosok közül csak Steve Field, a háziorvosi szövetség (Royal College of GPs) elnöke állt ki nyíltan Lansley tervei mellett. Azonban ő is figyelmeztetett az új GP konzorciumokért versengő nyerészkedőkre. Lansley szerint a reform nem egy választási lehetőség, hanem egy szükségszerűség. A kormány tervezete egyértelmű irányvonalat ad az NHS és a betegek számára az elkövetkezendő öt évre és azon túl. (SZL)

Forrás:
Denis Campbell: NHS white paper proposals backed by only one in four doctors. The Guardian, 2010.10.24. http://www.guardian.co.uk/politics/2010/oct/24/nhs-white-paper-doctors-survey (letöltés dátuma: 2010.10.25.)

Megjelenés dátuma: 2010-10-26 09:37:31