HealthOnline cikkek

Ország:

Témakör: Egészségpolitika

  - Arhívált tartalom! - 

Az egészségügyi törvény a republikánusok győzelme után

Az időközi kongresszusi és kormányzói választásokat követően várhatóan tovább folytatódnak a harcok az egészségügyi törvény körül.

Az Egyesült Államokban az időközi választásokat a republikánusok nyerték, akik a kampány során azt az ígéretet tették, hogy visszavonják a márciusban aláírt egészségügyi reformtörvényt. Bár kevés lehetőség van arra, hogy hatálytalanítsák a törvényt, a republikánusok rábírhatják a kongresszust, hogy vizsgálják felül népszerűtlenebb rendelkezéseit, köztük az új adókat és az egészségbiztosítás kötelezővé tételét valamennyi amerikai állampolgár számára. John A. Boehner, a képviselőház leendő republikánus elnöke a választások után azt nyilatkozta, hogy az emberek aggodalommal tekintenek arra, hogy a kormány birtokba vette az egészségügyet és le kell fektetni az alapokat ezen „szörnyűség” hatálytalanításához.

A választási eredmények következtében várhatóan tovább folytatódnak a harcok az egészségügyi törvényt illetően, nem csak Washingtonban, hanem az államok szintjén is, ahol számos változás esedékes az elkövetkezendő évek során. A demokraták és a republikánusok közötti megosztottság valószínűleg jelentős szerepet játszik majd a 2012-es elnökválasztásban, ami megnehezíti Obama elnök és a demokraták számára a törvény széles körű támogatásának biztosítását. Az eredmények szintén megnehezítik a komplex intézkedés megvalósítását, amely több mint 30 millió ember számára nyújtana egészségbiztosítási fedezetet 2019-ig.

A választások utáni sajtókonferencián Obama az egészségügyi törvény védelmére állt. Emellett kifejtette, hogy fontolóra venne republikánus ötleteket a törvény módosítására, ha az egészségügyi rendszer gyorsabb és hatásosabb reformjához vezetnének.

A kereskedelmi kamara egészségpolitikai vezetője szerint nem fogják hamarosan visszavonni a reformtörvényt, azonban a kongresszus tudatában van annak, hogy komoly változásokra van szükség. A kérdés abban áll, milyen változások tekinthetők reálisnak. Elsőrendű prioritás annak a rendelkezésnek a módosítása vagy megszüntetése, hogy kötelezővé tegyék a munkaadók számára a munkavállalók biztosítási fedezetéhez való költség-hozzájárulást. Ez a követelmény megnehezítené a munkahelyteremtést és megnövelné a dolgozók alkalmazásának költségeit. A munkaadókhoz néhány szakszervezet is csatlakozna a magas költségű munkáltatói egészségbiztosításra kirótt új adó eltörléséért.

A Wall Street és számos munkaadó nem számít hirtelen változásokra. Közülük többen úgy vélik, hogy a reform továbbra is életben marad és nincs esély arra, hogy hatálytalanítsák az egészségügyi törvényt, a szenátusi demokrata többség és az elnök jogköre miatt. Mivel azonban több államban republikánus kormányzó került hatalomra és a republikánusok növelték befolyásukat az állami törvényhozás szintjén, hatással lehetnek abban, hogyan valósítják meg a törvényt helyi szinten.

A republikánusok megtartanák az új törvény népszerűbb rendelkezéseit, pl. a már meglevő betegségben szenvedő emberek védelmét, miközben kivennék a kevésbé népszerű rendelkezéseket, pl. a biztosítás kötelezővé tételét. Kormányzati tisztviselők és biztosítási vezetők szerint azonban az ilyen keveredés nem működne a gyakorlatban. (SZL)

Forrás:
Pear, Robert: Promise of Renewed Battle Over Reach of Health Care. The New York times, 2010.11.03. http://www.nytimes.com/2010/11/04/business/04care.html?_r=1&ref=health (letöltés dátuma: 2010.11.04.)

Megjelenés dátuma: 2010-11-04 14:45:51