HealthOnline cikkek

Ország:

Témakör: Gyógyszerek

A NICE nem dönthet többé az új gyógyszerekről

A National Institute for Health and Clinical Excellence elveszti hatáskörét annak megállapítására, hogy mely gyógyszerek bizonyulnak költségesnek.

A gyógyszerek befogadásáról és finanszírozásáról döntő kormányzati szervet megfosztják azon hatáskörétől, hogy visszautasítsa az angliai és walesi NHS-ben használt gyógyszereket. Andrew Lansley egészségügyi miniszter szerint a NICE továbbra is készíteni fog kezelési irányelveket az orvosok számára, azonban nem tilthat be gyógyszereket, ha túl költségesnek tartja.

A gyógyszeripar lelkesedéssel fogadja az intézkedést, mivel a kezdetek óta szemben áll a NICE intézményével. Bizonyos betegcsoportok is üdvözlik a döntést, melyek különböző betegségek érdekképviseletében tevékenykedtek és csatlakoztak a gyógyszergyártókhoz a NICE ellen, amikor az megtagadta a gyógyszerek támogatását. Az intézkedés ellenzői viszont úgy vélik, hogy a gyógyszerek költséghatékonyságának alapos vizsgálata fontosnak bizonyul a gyógyszerköltségek visszafogásában és annak biztosításában, hogy az NHS pénzeket nem költik korlátozott hatásossággal bíró gyógyszerekre.

A miniszter azt szeretné, hogy az orvoshoz kerüljön vissza annak eldöntése, hogy egy beteg részesüljön-e egy gyógyszerben. A gyógyszerek finanszírozásában a helyi szolgáltatás-rendelő testület határozna, a költségeket pedig egy új „értékalapú árazási” rendszer szerint állapítanák meg. Minden új gyógyszer esetében az NHS a gyártóval állapodik meg az árakról. Az árazásban nem csak azt veszik figyelembe, hogy klinikailag mennyire hatásos a gyógyszer, hanem azt is, hogy milyen más kezelések állnak rendelkezésre és mennyire „innovatív” volt a gyártó a termék készítésében. A miniszter szerint olyan rendszerre van szükség, amely ösztönzi az úttörő gyógyszerek fejlesztését olyan területeken, ahol a szükségletek kielégítetlenül maradtak.

A gyógyszer- és biotechnológiai ipar régóta lobbizik a kormányoknál a NICE ellen, azt állítván, hogy akadályozza az innovációt, késlelteti az új gyógyszereknek az egészségügyi szolgálatba való bevezetését, és néha visszautasít egy gyógyszert vagy korlátozza az azt használó betegek számát. Az új rendszerben az ipar felárat harcolhat ki egy új besorolású gyógyszerért vagy egy olyan termékért, amely nagyobb kutatás-fejlesztési kiadásokkal járt.

Richard Barker, a brit gyógyszeripai szövetség (Association of the British Pharmaceutical Industry) vezetője helyénvalónak tartja, hogy a NICE többé nem hagyhat jóvá vagy tagadhat meg gyógyszereket az NHS számára. Úgy véli az, hogy milyen gyógyszerre van szüksége egy betegnek, klinikai döntésen kell hogy múljon, amely átfogóbb értéken nyugszik, mint amit a NICE jelenleg alkalmaz. Meglátása szerint az intézet továbbra is vizsgálni fogja a gyógyszerek hatásosságát és tanácsadással fog szolgálni e téren, de a gyógyszergyártó ezután közvetlenül az NHS-szel ül össze az árak tárgyalására.

Az értékalapú árazás felváltja a jelenlegi bonyolult gyógyszerszabályozási rendszert (Pharmaceutical Price Regulation Scheme, PPRS), amely alapján a gyártók térítésben részesülnek az NHS-nek szállított gyógyszerekért. A gyógyszeripar szintén szeretné, ha megszűnnének az alapellátó trösztök engedélyezett gyógyszerlistái (formularies). (SZL)

Forrás:
Boseley, Sarah: Nice to lose powers to decide on new drugs. Guardian, 2010.10.29. http://www.guardian.co.uk/politics/2010/oct/29/nice-to-lose-new-drug-power (letöltés dátuma: 2010.11.02.)

Megjelenés dátuma: 2010-11-08 16:04:37