HealthOnline cikkek

Ország:

Témakör: Egészségügyi Világszervezet (WHO)

A WHO/Europe fokozott együttműködésre törekszik a Partnerség Északi Dimenziójával

A Népegészségügyi és Szociális Jóléti Partnerség Északi Dimenziója, (NDPHS) mely az Európai Unió, Izland, Norvégia és az Oroszországi Föderáció között alkot közös platformot, 2010. október 28-án Koppenhágában tartotta éves konferenciáját. A rendezvénynek a WHO/Europe adott otthont.

A Népegészségügyi és Szociális Jóléti Partnerség Északi Dimenziójának koppenhágai találkozóján, Zsuzsanna Jakab, a WHO Európai Regionális Igazgatója rámutatott, hogy az NDPHS új stratégiája szoros összhangban áll a WHO/Europe által hozott és tervezett lépésekkel. A konferencia így lehetőséget teremtett a két partner között régen fennálló együttműködés megszilárdítására és továbbfejlesztésére olyan új területek vonatkozásában is, mint a mikrobákkal szembeni védekezés és a dohányzás visszaszorítása.

A WHO/Europe nemrégen jelölte ki az NDPHS újonnan megalakult szakértői csoportjának tevékenységében részt vevő és az együttműködés kulcsfontosságú területeken való technikai megvalósítását elősegítő munkatársait.

A Népegészségügyi és Szociális Jóléti Partnerség Északi Dimenziójának legfőbb célkitűzése közös platform létrehozása Észak-Európában a konkrét együttműködés és a dialógus megvalósítására, a stabilitás megteremtése, valamint a gazdasági integráció, a verseny és a fenntartható fejlődés előmozdítása. Az Északi Dimenzió keretében az egészség a dialógus és az együttműködés egyik prioritást élvező témaköre.

Az NDPHS stratégiája 11 kormány, az Európai Bizottság és 8 nemzetközi szervezet, közöttük a WHO/Europe együttműködésre irányuló erőfeszítéseit tükrözi.

Az északi szervezet többek között a következő egészségügyi vonatkozásokra összpontosít:
- alapellátás, munkaegészségügy, nemfertőző betegségek, alkoholizmus és kábítószerfüggőség, HIV/AIDS és társult fertőzéseik, mikrobák elleni védekezés, stb.

A WHO Európai Regionális Irodájának Igazgatója felkérte az NDPHS-t, hogy részvételével támogassa az „Egészséget 2020-ra” program, az új európai egészségpolitika közös stratégiáinak kidolgozását, illetve fellépésével erősítse a HIV/AIDS, a tuberkulózis és az alkoholizmus elleni közös erőfeszítések meghozatalát. (ZLL)

Forrás:
WHO/Europe strengthens collaboration with the Northern Dimension. WHO/Europe, 2010.11.01.
http://www.euro.who.int/en/who-we-are/partners/partners-in-the-european-region/whoeurope-strengthens-collaboration-with-the-northern-dimension (letöltés dátuma: 2010.11.09.)

Megjelenés dátuma: 2010-11-09 14:58:11