HealthOnline cikkek

Ország:

Témakör: Egészségügyi reformok

  - Arhívált tartalom! - 

Az NHS költségvetés háziorvosi kontroll alá helyezése egy „rendkívüli hazárdjáték”

A London School of Economics and Political Science (LSE) közgazdásza szerint a háziorvosok túl gyorsan és túl nagyfokú ellenőrzést gyakorolnak majd az NHS kiadásai fölött.

Zack Cooper LSE közgazdász arra figyelmeztet, hogy a koalíciós kormány egészségügyi szolgáltatás-vásárlást érintő reformjai kockázatosak és valószínűleg a költségek növekedéséhez vezetnek. Nézete szerint pénzügyi szűkösség idején ilyen mértékben átengedni a vásárlóerőt egy ki nem próbált rendszernek rendkívüli hazárdjátéknak számít. Közismert, hogy a nagyléptékű változások jelentős kiadásokkal járnak

A 2010 júliusában publikált fehérkönyv (Equity and Excellence: Liberating the NHS) azt javasolja, hogy az egészségügyi szolgáltatások vásárlási funkcióját vegyék el az alapellátó trösztöktől (PCT) és adják át háziorvosi konzorciumoknak. Cooper szerint a fehérkönyv sok jó dolgot tartalmaz, mint pl. az átláthatóságra való törekvés, az NHS ellátás változatosabbá tétele, más ellátók bevonása, a választási lehetőség és a verseny növelése. Mindez többnyire a Blair féle reformok továbbvitelének tekinthető. Azonban az NHS finanszírozási szerkezetének megváltoztatása már radikális átalakításnak számít. Rövid távon magasabb költségekhez vezet és veszélyezteti az eddig elért eredményeket.

A közgazdász is bürokratikusnak tartja a jelenlegi szolgáltatás-vásárlási rendszert, de megkérdőjelezi annak szükségességét, hogy precedens nélküli hatalmat adjanak a GP-knek az NHS költségvetés nagy része felett. Kevés bizonyíték áll rendelkezésre, hogy a háziorvosok jobban ellátnák ezt a feladatot mint az alapellátó trösztök. A fehérkönyvben megfogalmazott reformok a PCT-k valós hiányosságaira adott átgondolatlan válaszok. Sok még az ismeretlen tényező, és a vásárlóerő teljes egészében való átadása a GP-knek túl nagy és elhamarkodott lépés. Hosszú távon akár működhet is, de először meg kell vizsgálni és ki kell próbálni. (SZL)

Forrás:
Limb, Matthew: Putting GPs in charge of NHS budget is an “extraordinary gamble”. BMJ 2010;341:c6431, 2010.11.11. http://www.bmj.com/content/341/bmj.c6431.full (letöltés dátuma: 2010.11.11)

Megjelenés dátuma: 2010-11-11 15:27:02