HealthOnline cikkek

Ország:

Témakör: Egészségügyi kiadások

Előreláthatólag újabb terhek fognak hárulni a biztosítottakra Franciaországban

A francia társadalombiztosítás finanszírozására vonatkozó 2011-es törvénytervezet (PLFSS) a biztosítottak számára járó visszatérítések újabb csökkentését tűzi napirendre Franciaországban.

A francia társadalombiztosítás finanszírozására vonatkozó 2011-es törvénytervezet (Projet de loi de financement de la Sécurité sociale - PLFSS) újra napirendi kérdésként kezeli a mérsékelt hatékonyságúnak ítélt gyógyszerek árára vonatkozó visszatérítés 35%-ról 30%-ra való csökkentését. Ha a javaslatból döntés születik, ez újabb terhet ró az áprilisban már 150 gyógyszer visszatérítésének 15%-ra való korlátozásával sújtott lakosságra. A betegeknek szembesülniük kell azzal a ténnyel is, hogy a kórházi ellátásukkor rájuk háruló költségek szintén emelkedni fognak. Jelenleg a hospitalizált biztosítottaknak a fekvőbeteg-ellátásban nyújtott szolgáltatások árának 20%-át kell kifizetniük egy 91 EUR-os összeghatárig, ez a határ hamarosan 120 EUR-ra emelkedik.

További tervezett takarékossági intézkedések egyebek között: átalánydíj kivetése a nem inzulinfüggő cukorbetegségnek a betegek által való kontrollálásához használt eszközökre, a krónikus betegek utazási költségeire járó rendszeres visszatérítés megszüntetése, az enyhébb fokú magasvérnyomás-betegség kivétele a krónikus betegségek esetében járó juttatásokra feljogosító betegségek közül.

A kormány bizonyos konzultációk - pl. kineziterapeuták felkeresése - esetén tervbe vette a jelenleg érvényben lévő 70%-os visszatérítés 69,5%-ra való mérséklését is, de az intézkedést elvetették, mivel megvalósítása túl sok technikai problémával járt volna, szemben a viszonylag szerény mértékű megtakarítással.

A mutuelle szervezetek élénken ellenzik a 2011-es PLFSS által megfogalmazott megszorító intézkedéseket, melyek – véleményük szerint – bevezetésük esetén sok állampolgár számára megnehezítenék a kiegészítő biztosításhoz való hozzájutást.

Jelenleg a beterjesztés előtt álló 2011-es törvénytervezet a társadalombiztosítás 21,4 milliárd EUR-os hiányával számol 2011-ben, szemben a 2010-ben regisztrált 23,1 milliárd EUR összegű deficittel. Az Egészségbiztosítás Kiadásaira vonatkozó Országos Célkitűzés (ONDAM) a kiadások növekedését 2011 vonatkozásában 2,9%-ban határozta meg. (ZLL)

Forrás:
Teruel François : Sécu:les assurés passent à la caisse. Viva Presse, 2010.11.03.
http://www.viva.presse.fr/Secu-les-assures-passent-a-la_14409.html
(letöltés dátuma: 2010.11.15.)

Megjelenés dátuma: 2010-11-15 12:02:07