HealthOnline cikkek

Ország:

Témakör: Egészségpolitika

Az új republikánus kormányzók hatása az egészségügyi törvényre

A republikánus győzelem után az államoknak nagyobb beleszólásuk lesz az egészségügyi reformtörvény megvalósításában.

Miután a novemberi időközi választások alkalmával a republikánusok a képviselőház mellett az állami kormányzati szinten is megerősítették hatalmukat, az új egészségügyi törvény megvalósítása több államban valószínűleg visszafogottabb, szabadpiaci formát ölt az erősen szabályozó eredeti modellel szemben. Bár a reformtörvény egy szövetségi jogszabály, az államokat bízza meg legfontosabb rendeleteinek igazgatásával, jelentős mozgásteret adva nekik. Az államok feladata lenne a biztosítási piacok (exchanges) működtetése, ahol egyének és kisvállalkozások 2014-től kezdődően egészségbiztosítást vásárolhatnak, gyakran szövetségi támogatással.

Több újonnan megválasztott republikánus kormányzó az egészségügyi törvénnyel szembeni ellenérzését tette kampányának jelmondatává. Az államok ezen vezetői nem akadályozhatják meg teljesen a törvény megvalósítását, mivel a biztosítási piac megteremtésének elmulasztása esetén a szövetségi kormány közbeléphet. Ugyanakkor a törvény elég nagy hatáskörrel ruházza fel az államokat. Ezért az a kettős helyzet állhat fenn, hogy a demokrata kormányzók és törvényhozók az erőteljes szabályozásra és kormányzati ellenőrzésre helyezik a hangsúlyt, a republikánusok pedig a privatizációt és a szabadpiaci megoldásokat helyezik előtérbe.

A republikánus győzelemnek nagyobb kihatása lehet az egészségügyi törvényre nézve az államok szintjén, mint a képviselőházban. Legalább nyolc kormányzói pozícióval gyarapodván a republikánusok legalább 20 államban gyakorolnak ellenőrzést a kormányzásban és állami törvényhozásban. Bár a képviselőházi republikánusok nem képesek hatálytalanítani a törvényt mindaddig, amíg Obama hivatalban van, a kormányzók és az állami törvényhozók befolyásolhatják milyen formát ölt. Az államoknak beleszólásuk lesz olyan dolgokban, mint az alapvető egészségügyi juttatások, a biztosítási piacok működtetési formája, a biztosítás díjak növekedési üteme, a biztosítók azon kötelezettségének módosítása, hogy a befizetett díjak 80-85%-át egészségügyre fordítsák.

A kormányzók kritikus döntéssel néznek szembe a szegények egészségügyi fedezetét lehetővé tevő Medicaid program bővítése terén. El kell dönteniük, hogy visszafogják-e az államokat leterhelő Medicaid költségeket az orvosok és kórházak térítésének csökkentésével, vagy még több jelentkezőt irányítsanak managed care programok felé. Az egészségügyi törvény támogatói közül sokan amiatt aggódnak, hogy a republikánus állami vezetők esetleg szabotálják a törvényt azáltal, hogy éppen csak annyit teljesítenek, hogy elhárítsák a szövetségi beavatkozást, de nem eleget ahhoz, hogy a törvényből fakadó előnyök gyökeret verhessenek. A legrosszabb esetben az is előfordulhat, hogy egy állam a lehető legminimálisabb intézkedést teszi és létrehoz egy olyan egészségbiztosítási piacot, ami eleve bukásra van ítélve.

Sok elemző szerint azonban a törvénnyel szembeni nyilvános pózolás ellenére a republikánus kormányzók és az állami törvényhozók ösztönözve lesznek, hogy együttműködjenek az Obama kormányzattal a színfalak mögött. Nem tételezik fel, hogy az állami vezetők szándékosan rosszul végezzék munkájukat, csak hogy egy másik kormányzati szintet rossz színben tűntessenek fel. (SZL)

Forrás:
N.C. Aizenman: New GOP governors will affect health law. Washington Post, 2010.11.09. http://www.washingtonpost.com/wp-dyn/content/article/2010/11/08/AR2010110806367.html?hpid=topnews (letöltés dátuma: 2010.11.15.)

Megjelenés dátuma: 2010-11-19 13:16:43