HealthOnline cikkek

Ország: Egyesült Királyság

Témakör: Egészségügyi kiadások

Személyes büdzsé a brit szociális ellátásban

A brit kormány közzétette a szociális ellátásra irányuló tervezetét, amely a szociális kiadások irányítását az emberek kezébe adná (A vision for adult social care: Capable Communities and Active Citizens).

A brit egészségügyi minisztérium november 16-i kiadványa szerint 2013-ra minden felnőtt lakos jogosult lesz egy személyes költségvetési keretre a szociális ellátásban. (Az egészségügy területén már elindultak hasonló kísérleti projektek a "személyes egészségügyi büdzsé" lehetőségeinek kutatására: https://era.aeek.hu/teljes-HealthOnline-cikk.php?id=2296). A büdzsék megnövelik az emberek kontrollját és választási lehetőségét a számukra nyújtott szociális szolgáltatások terén. A felhasználók szükségleteik szerint, személyre szabottan irányíthatják a szolgáltatásokat.

A személyes büdzséket 1996-ban vezették be, de jelenleg a rászorult lakosságnak csak a 13%-a veszi igénybe. A kormány elképzelése szerint 2013-ra 1 millió jogosult embernek nyújtanak ilyen juttatásokat, lehetőség szerint közvetlen fizetés útján. A szociális gondozók is saját költségvetési keretben részesülnek, amit plusz szabadságra használhatnak - az elkövetkezendő négy évben a kormány erre 400 millió fontot bocsát rendelkezésre az NHS-en keresztül.

A dokumentumban felvázolt jövőkép új keretet ad a felnőtt lakosság számára nyújtott szociális ellátás számára, ahol a kontroll az államtól az egyén irányába helyeződik át. A tervezet szerint megszűnnek az akadályok az egészségügyi és a szociális ellátás finanszírozása között. Az ellátás és támogatás partnerségi viszonyban fog végbe menni az egyének, a közösségek, az önkéntes szektor és az NHS között.

A kiadvány egy három részből álló munka első részét képezi, amely a szociális ellátásról készülő fehérkönyv kidolgozását fogja elősegíteni 2011 őszére, majd alapját képezi egy jövőbeli törvénykezésnek. A másik két jelentést egy-egy bizottság fogja elkészíteni a következő tavaszra és nyárra (Law Commission, Commission on the Funding of Care and Support). (SZL)

Forrás:
A vision for adult social care: Capable communities and active citizens. Department of Health, 2010.10.16. http://www.dh.gov.uk/en/Publicationsandstatistics/Publications/PublicationsPolicyAndGuidance/DH_121508 (letöltés dátuma: 2010.11.19.)

Megjelenés dátuma: 2010-11-23 10:31:59