HealthOnline cikkek

Ország:

Témakör: Egészségügyi rendszerek jellemzői

A brit háziorvosok halálozási ráták szerinti besorolása

Tervek szerint a GP-ket betegeik halálozási arányai szerint is értékelik, hogy kiszűrjék a potenciálisan veszélyes praxisokat.

Az egészségügy szabályozó hivatala, a Care Quality Commission (CQC) egy pontozási rendszert dolgoz ki a legmagasabb kockázatú praxisok ellenőrzésére. A CQC több vitatott adatforrást szándékozik befoglalni a pontozásba, köztük a halálozási rátát, a betegfelmérési eredményeket és az NHS Choices nevű internetes információs szolgálaton megjelenő praxis értékeléseket.

Valamennyi GP praxisnak regisztrálni kell a CQC-nál 2012. április 1-ig. A hivatal minőségi kockázati profilok (Quality Risk Profiles) alkalmazását tervezi a főbb standardok monitorozásának támogatására. Az alapellátási halálozási adatbázis (Primary Care Mortality Database) lehetővé teszi a halálozási ráták egyéni praxisokhoz vagy GP-khez való rendelését, így a praxisok besorolhatók lesznek alacsony, közepes vagy magas kockázat szerint, és ezzel szigorúbb vagy gyakoribb ellenőrzésnek lehetnek kitéve. Az adatbázist azután hozták létre, hogy a Shipman Inquiry* bírálta a halotti bizonyítványok független orvosi vizsgálatának vagy a halálozási adatok rutin ellenőrzésének hiányát.

A háziorvosok mortalitás szerinti vizsgálata azonban vitás javaslatnak tűnik, mivel a magas halálozáshoz más tényezők is hozzájárulhatnak az elégtelen praxis és a veszélyes magatartás mellett. A University of Leicester tanulmánya szerint a halálozási ráták monitorozása csak egy durva útmutató lenne, és olyan tényezőket is tekintetbe kellene venni, mint az ápoló otthonok.

A CQC szerint a kockázati profilba kerülő lehetséges adatforrásként szerepelhet a Quality and Outcomes Framework (GP ösztönző program), a tételes kórházi statisztika, a GP betegfelmérés és az alapellátási halálozási adatbázis. A kvantitatív információ mellett kvalitatív adathalmazok is szerepelhetnek, mint a betegek megjegyzései az NHS Choices webhelyen. A CQC a praxisok kockázatának vizuális megjelenítését szeretné megvalósítani, ahol zöld zászlóval látnák el az alacsony kockázatú praxisokat és piros zászlóval a magas kockázatúakat. (SZL)

Forrás: Regulator Considers Rating GPs On Death Rates For New Post-Shipman Risk Score, UK. Medical News Today, 2010.11.24. http://www.medicalnewstoday.com/articles/209072.php (letöltés dátuma: 2010. 2010.11.25.)


* A Shipman Inquiry a brit kormány által végzett vizsgálati jelentés, amely 2005-ben készült el a Harold Shipman nevű sorozatgyilkos háziorvos tevékenységéről. Shipmant 15 gyilkosságért ítélték el, a vizsgálat szerint viszont valószínűleg 250-et követett el.

Megjelenés dátuma: 2010-11-26 11:07:56