HealthOnline cikkek

Ország:

Témakör: e-egészségügy

Az elektronikus egészségügyi kártya helyzete Csehországban

Csehországban az elektronikus egészségügyi kártyák (EEK) rendszerét 2002-ben kezdték kiépíteni. Az EEK projektjét az IZIP RT dolgozta ki és vezette be együttműködve az Általános Egészségbiztosítóval.

A projekt készítőinek véleménye szerint az EEK változást fog hozni az emberek saját egészségükkel való törődésében. A páciens saját egészségének menedzserévé válhat. Felmérések alapján az állampolgárok 95%-a igényli az egészségi állapotáról való átfogó kimutatást. Így nem kell emlékezetben tartani az egészséggel kapcsolatos eseményeket. A megkérdezettek több mint 20%-a nem emlékszik arra, mikor volt beteg utoljára, milyen gyógyszert szedett és mintegy 30%-uk nem tartja fejben a kivizsgálások eredményeit.

A terv szerint az EEK tartalmazza a nyújtott szolgáltatások, a regulációs díjak és a gyógyszerek térítésének kimutatását. Lehetővé teszi az ügyfél biztosításáról szóló adatok rögzítését és a járulékfizetés ellenőrzését. A páciens így áttekintést kaphat a számára nyújtott ellátásról és annak költségeiről, és ellenőrizheti, milyen kezeléseket mutatott ki róla az orvos. Az EEK időben figyelmezteti az orvost és a beteget - SMS vagy e-mail útján - az esedékes megelőző vizsgálatokról és oltásokról. Az oltási naptár pontosságáért a Cseh Oltási Társaság a felelős. Az adatok egy részét maga a páciens jegyzi be a rendszerbe (pl. testsúly, vérnyomás). Az EEK egészségügyi igazolványként szolgálhat külföldi tartózkodás alatt. Az orvos azonnal megszerezheti az összes fontos adatot a betegről (pl. vércsoport, allergia, krónikus betegség, kapott oltások). Súlyos életveszélyes helyzetekben a kártya segíti a kommunikációt és a gyors mentést.

Csehországban a szakemberek jelentős része az egészségügyi reformok nélkülözhetetlen részének tekinti az egészségügy elektronizációját. Az Egészségügyi Minisztérium informatikai felelősének véleménye szerint az Általános Egészségbiztosító és az elektronikus kártyákat működtető IZIP társaság információs rendszere fontos alapköve lehet az egész egészségügyi rendszer elektronizációjának.

Jelenleg a rendszer 2 millió állampolgár adatait regisztrálja, ami az Általános Egészségbiztosító (VZP) ügyfeleinek egyharmada. A rendszerbe csatlakozott az orvosoknak az egyharmada, mintegy 7 ezer egészségügyi intézmény, és a 200 kórház 50%-a. Egyelőre azonban nem állnak rendelkezésre pontos adatok arról, hogy mennyire hatékony az orvosok együttműködése, és milyen eredménnyel jártak a VZP befektetései. Az EEK körüli kételkedések még mindig tartanak, egyre több kritika éri, hogy nem működik úgy, ahogy kellene.

Tekintettel az EEK rendszer működtetésére - a problémák tisztázása céljából - a VZP gazdálkodását átfogó elemzésnek vetik alá. A Legfelsőbb Ellenőrzési Hivatal jelenleg vizsgálja az EEK működésével kapcsolatos tervek eredményességének teljesítését.
Az IZIP igazgatója szerint sikeres volt a munkájuk az EEK rendszerének létrehozása és a lakosság érdeklődésének felkeltése terén, az adatvédelem az IZIP rendszerében tökéletesen biztosítva van, csak az ügyfelek és a megbízott egészségügyi szakemberek férhetnek hozzá. Ugyanakkor a rendszer csak akkor válik hatékonnyá, ha teljessé válik az együttműködés az orvosokkal. (VM)

Forrás: http://www.izip.cz/spolecnost-izip/o-spolecnosti
CTK, 2010. 09. 27.
MF DNES, 2010. 11. 15.

Megjelenés dátuma: 2010-11-29 10:10:49