HealthOnline cikkek

Ország:

Témakör: Népegészségügy

Intézkedések a dohányzás korlátozására Szlovákiában

A szlovák Egészségügyi Minisztérium a nem dohányzók védelmének erősítése érdekében törvénymódosítást készít elő, amelyet 2011 elején kíván a parlament elé terjeszteni.

A törvénymódosítás célja a dohányzás korlátozása a kereskedelmi központokban, és a lakosság tájékoztatásának erősítése a dohányzás káros hatásáról.

Szlovákiában 1998 óta működik „ Az életkor számít” projekt, amelynek célja a dohánytermékek hozzáférhetőségének korlátozása a fiatalkorúak körében, valamint a dohánytermékeket értékesítők tájékoztatása és oktatása az ezzel összefüggő jogi szabályozásról. Szabályozni fogják a dohánytermékek árusítását, az erre a célra szakképzett eladók ellenőrzik a fiatalkorúakat.

A projekt keretében 2010. november 29-én ünnepélyes díjkiosztó rendezvényre került sor, amelynek fontosságát Ivan Uhliarik egészségügyi miniszter személyes jelenlétével is megerősítette, és a Kereskedelemi és Utazási Szövetség elnökével együtt „Felelősségteljes eladó” díjat adott át a nyerteseknek.

A miniszter kiemelte, hogy az állam évente 200 millió eurót költ a dohányzás következtében előforduló betegségek kezelésére, ezért is szükség van a nem dohányzók védelméről szóló törvény korszerűsítésére. Az egészségügyi tárca emelni akarja a törvény megsértéséért kiszabott minimális büntetés összegét, és erősíteni a dohányzás korlátozását az iskolákban, a sport- és kulturális intézményekben. A jelenlegi helyzeten azért is szükséges változtatni, mert az utóbbi években 5%-kal nőtt a dohányzó gyermekek száma. (VM)

Forrás: http://www.health.gov.sk/?tlacove-spravy - 2010. 11. 29.
TASR, 2010. 11. 29.

Megjelenés dátuma: 2010-12-02 09:10:18