HealthOnline cikkek

Ország:

Témakör: Népegészségügy

A dohányzás tiltásáról szóló törvénymódosítás Lengyelországban

Lengyelország is csatlakozott azon országok egyre növekvő táborához, ahol megtiltották az egészségügyi, oktatási, szociális, kulturális intézményekben, sportlétesítményekben, a munkahelyeken, közlekedési eszközökön, illetve objektumokban, szállodákban, vendéglátó egységekben és egyéb közszolgálati épületekben, területeken a dohányzást.

Az erre vonatkozó új törvénymódosítás csak olyan esetekben tesz kivételt, ha a szálloda, vendéglátó egység, munkahely tulajdonosa a közszolgáltatás területén külön helyiséget tud biztosítani a dohányzók részére, ugyanakkor be kell tartania a meghatározott szellőztetési kritériumokat.

A Newsweek folyóirat lengyel változatának felmérése szerint a lengyel állampolgároknak több mint a fele helyesli az új tiltási szabályt, és csak 15 % van ellene.

Lengyelországban a felnőttek közel 30%-a dohányzik, az utóbbi időben csökkenés tapasztalható. A Lengyel Munkáltatók Uniója az eredetileg szigorúbb javaslathoz képest „értelmes” kompromisszumnak nevezte az új törvényt. Ugyanakkor felhívta a figyelmet a gazdasági veszteségekre is, amelyek a vendéglátó egységek látogatottságának várható csökkenéséből adódhatnak. Egyes szkeptikusok kételkednek a szigorú szabályok gyakorlatba való bevezetésének sikerében. (VM)

Forrás: TASR, 2010. 11. 16.
http://www.mz.gov.pl - 2010. 11. 17.

Megjelenés dátuma: 2010-12-02 09:11:41