HealthOnline cikkek

Ország:

Témakör: EU egészségügy

ECDC epidemiológiai jelentés 2010

Az Európai Betegségmegelőzési és Ellenőrzési Központ (ECDC) közzétette a 2010. évi epidemiológiai jelentését az Európában megjelenő fertőző betegségekről.

A kiadvány átfogó felmérési adatokkal szolgál és megállapítja, hogy az európai állampolgárok magas fokú védettséget élveznek a fertőző betegségekkel szemben. Ennek ellenére az előző évekhez hasonlóan Európa továbbra is kihívásokkal néz szembe, ezek közt megemlíthető a mikrobák antibiotikumokkal szembeni egyre nagyobb ellenállása, az egészségügyi ellátó intézményekben terjedő járványok, a szexuálisan terjedő fertőzések, főleg a HIV és a Chlamydia, valamint a légúti fertőzésekből adódó betegségteher és halálozás.

Az ECDC jelentés 27 EU-s tagállam és 3 EEA/EFTA ország 2008-as adatait elemzi. Fő célja, hogy a rendelkezésre álló adatok alapján iránymutatót adjon a főbb fertőző betegségek helyzetéről az Európai Unióban. Ezen betegségek terén összehangoltabb cselekvésre van szükség, hogy csökkentsék a társadalomra és az egészségügyi rendszerekre nehezedő terheket és enyhítsék az emberek szenvedését.

A jelentés a következő betegségcsoportokat fedi le: légúti fertőzések, szexuális úton terjedő fertőzések, élelmiszer- és víz által terjedő betegségek és zoonózisok, vektor betegségek, antimikrobális ellenállás, az egészségügyi ellátással kapcsolatos fertőzések. Bár fejlődés történt az adatok minőségében és összehasonlíthatóságában, az olvasót óvatosságra intik az országok közötti közvetlen összehasonlításoknál, tekintettel az eltérő felügyeleti rendszerekre. (SZL)

Forrás: European Centre for Disease Prevention and Control, Annual Epidemiological Report on Communicable Diseases in Europe 2010.
http://www.ecdc.europa.eu/en/publications/Publications/1011_SUR_Annual_Epidemiological_Report_on_Communicable_Diseases_in_Europe.pdf
(letöltés dátuma: 2010.12.09.)

Megjelenés dátuma: 2010-12-09 11:48:38