HealthOnline cikkek

Ország:

Témakör: Ország-információk

Dánia egészségügye

A dán egészségügy fejlesztésének megkülönböztetett területe a betegutak koordinálása. Ezt a célt szolgálják többek között a régiók és a helyhatóságok közötti szerződéses kapcsolatok, a cukorbetegek esetében alkalmazott betegségmenedzsment programok, a háziorvosi konzultánsi rendszer. A daganatos betegek ellátására szolgáló szolgáltatáscsomagok részét képezi annak terve, hogy minden beteg mellé elllátást segítő kontakt személyt neveznek ki.

Az 1990-es évek közepe óta számos kórház és regionális hatóság vezette be a háziorvos-konzultánsi rendszert, amely mára már országosan elterjedt. A rendszer a háziorvos egy vagy több kórházzal való kapcsolattartása segítségével kívánja előmozdítani az alapellátás és a fekvőbeteg-ellátás közötti kommunikációt és együttműködést. A konzultáns orvos a regionális hatóságok vagy egy kórház alkalmazásában állhat. A konzultáns orvos általában több mint 15 éves szakmai gyakorlattal rendelkezik, és tájékoztatást ad az új fejleményekről az alapellátásban és a kórházakban dolgozó szakembereknek egyaránt, segítséget nyújt az együttműködésben megnyilvánuló speciális problémák megoldásában, részt vesz a beutalási és a hazabocsátási irányelvek kidolgozásában, és segíti a betegek egyénekre szabott ellátásának koordinációját.

Dániában 2007-2008 óta van lehetőség disease management – betegségmenedzsment programok szervezésére. Az Országos Egészségügyi Hivatal a krónikus betegségek kezelésének betegút-menedzselési programját kísérleti jelleggel a cukorbetegség gondozásában vezette be. A betegutak meghatározása tartalmazza a kezelési eljárás egészét, az evidencián alapuló ajánlásokat, a feladatok pontos meghatározását, valamint a kezelésben részt vevő szakemberek közötti kommunikációt és koordinációt. A háziorvosok 25%-a vesz részt speciális betegségmenedzsment programokban.

A kormány és a regionális hatóságok által kötött szerződést követően az Országos Egészségügyi Hivatal klinikai szakértők bevonásával dolgozott ki tervet az onkológiai kezelés központi szabályozásának megszilárdítására. A daganatos betegek ellátására szolgáló szolgáltatáscsomagok evidencián alapuló klinikai standardokat tartalmaznak az ellátás teljes folyamatára, határidőket szabnak, standardizálják a betegek monitorozását, és a tervek szerint kontakt-személyt jelölnek ki minden beteg mellé. A „csomagok” az Országos Egészségügyi Hivatal irányelveiként a tervek szerint részét képezik a rák kezelésére vonatkozó országos programnak is.

Az ESKI Egészségügyi Rendszertudományi Irodájának tanulmánya a kapcsolt fájlban olvasható.

Megjelenés dátuma: 2010-12-10 09:46:03