HealthOnline cikkek

Ország:

Témakör: Egészségpolitika

Anglia új népegészségügyi stratégiája

Az új „Healthy Lives, Healthy People” fehérkönyv a helyhatóságok vezetésével és elkülönített népegészségügyi pénzalapokkal kívánja javítani az egészséget.

A „Healthy Lives, Healthy People” című kormányzati dokumentum felvázolja Anglia népegészségügyének hosszú távú jövőképét. A tervezet átalakítja az ország népegészségügyét és létrehoz egy új egészségügyi szolgálatot Public Health England néven, amely a jelen egészségügyi kihívásaira kíván válaszolni. A különböző népegészségügyi programokra (pl. szűrés és védőoltás) 4 milliárd fontot különítenek el.

Az egészség fejlesztését helyi szinten valósítják majd meg, ahol az önkormányzatok az egészségügyi minisztérium védett forrásaiból gazdálkodhatnak a közösség egészségének javítására. Andrew Lansley miniszter szerint a népegészségügyi költségvetéshez gyakran hozzányúltak az NHS hiányok fedezésére, ezért ezentúl ezeket a pénzeket védetté teszik és csak a betegségek megelőzésére használhatják. Az emberek lakóhelyükhöz közel, személyre szabott szolgáltatásban részesülnek. A helyhatóságok vezetésével megvalósuló tervezet révén jelentős javulást várnak az ország egészségében.

A leküzdésre szoruló népegészségügyi kihívások széleskörűek. A brit lakosok a legkövérebbek Európában, évente több mint 80 ezren halnak meg dohányzás következtében és 1,6 millió ember alkoholfüggő. Emellett az elmúlt évben több mint egy millió szexuális úton terjedő fertőzést diagnosztizáltak, és a kedvezőtlen mentális egészségügy az összes betegségteher csaknem negyedéért felelős.

Az új Public Health England nevű népegészségügyi szolgálat egy szervezetbe integrálja a vezető népegészségügyi hivatalok szakértelmét, mint a Health Protection Agency, a National Treatment Agency for Substance Misuse és az egészségügyi minisztérium. Az egészségügyi és szociális ellátásról szóló törvénytervezet (Health and Social Care Bill) elfogadásától függően a Public Health England az egészségügyi minisztériumon belül jön létre 2012 áprilisában. Közvetlenül a miniszter felügyelete alatt az egészséget veszélyeztető tényezőkre fog összpontosítani és tudásbázisként működik a lakosság egészségének javítását szolgáló legjobb és legfrissebb bizonyítékok számára. A Public Health England - együttműködve az iparral és más kormányzati hivatalokkal az egészséget befolyásoló szélesebb környezet kialakítására - forrásokkal és ötletekkel támogatja a helyi stratégiákat. A kormány szerint a népegészségügy a társadalom, az egyének és a kormány kollektív felelőssége, és az új rendszer mindegyik felet bátorítja, hogy szerepet vállaljon az ország egészségének és jólétének javításában, védelmében. (SZL)

Forrás:
Healthy lives, healthy people: our strategy for public health in England. Department of Health, 2010.11.30.
http://www.dh.gov.uk/en/Publichealth/Healthyliveshealthypeople/index.htm
(letöltés dátuma: 2010.12.09)

Megjelenés dátuma: 2010-12-10 12:38:39