HealthOnline cikkek

Ország:

Témakör: Egészségpolitika

Jogvita egy, egészségügyi szolgáltatások igénybevételéhez nyújtott állami támogatás (AME) átalánydíjassá tételével kapcsolatban - Franciaország

Franciaországban a Szenátus elvetette egy, a képviselők által az
egészségügyi szolgáltatásokhoz nyújtott állami támogatás (AME) igénybevételére megszavazott átalánydíj bevezetését a hivatalos iratok nélkül ideiglenesen az országban tartózkodók számára.

Franciaországban a képviselők 30 EUR-os átalánydíj bevezetését szavazták meg egy, az egészségügyi szolgáltatásokhoz nyújtott állami támogatás (AME) igénybevételére. Az AME-re való jogosultság mind ez ideig a még nem rendezett körülmények között, három hónapon túl az országban tartózkodó, minden biztosítást nélkülöző és havonta 634 EUR-nál kisebb jövedelemmel rendelkező bevándorlók és családtagjaik számára tette elérhetővé az egészségügyi szolgáltatásokat.

Az AME igénybevételére kirovandó átalánydíj bevezetését a Szenátus a pénzügyi törvény áttekintése nyomán elvetette. A döntés alapjául az szolgált, hogy a politikai élet minden területéről módosító javaslatok érkeztek be az indítvánnyal kapcsolatban.

Az UMP (Unió egy Népi Mozgalomért) egyik képviselője azzal indokolta az indítvány elvetésének szükségességét, hogy a rászorulók állami támogatása szorosan összefügg a nemzeti szolidaritással, és nem a biztosítás ügymenetét követi. A 30 EUR-os összeg a támogatásra jogosultak jövedelmének átlagosan 8%-át teszi ki, ami sokak számára az Átfogó Egészségügyi Fedezetre vonatkozó Törvény (CMU) értelmében nyújtott teljes körű biztosítás kérvényezését tenné szükségessé, amennyiben jogi helyzetük rendeződne.

Az AME-val kapcsolatos módosítás, melyre vonatkozóan a jövőben újabb szavazásra kerül sor, mintegy 215 000 rászorulót érintene Franciaországban. (ZLL)

Forrás:
Le Sénat refuse d’imposer un droit d’entrée pour l’Aide médicale d’Etat. Viva Presse, 2010.12.08.
http://www.viva.presse.fr/Le-Senat-refuse-d-imposer-un-droit_14601.html
L’Aide médicale de l’État. L’Assurance maladie, 2010.08.17.
http://www.ameli.fr/assures/droits-et-demarches/par-situation-personnelle/vous-avez-des-difficultes-financieres/l-8217-aide-medicale-de-l-8217-etat/a-qui-s-adresse-l-a.m.e..php
(letöltés dátuma: 2010.12.13.)

Megjelenés dátuma: 2010-12-13 12:03:56