HealthOnline cikkek

Ország:

Témakör: Egészségügyi Világszervezet (WHO)

Klímaváltozással szembeni egészségvédelmi projektek a WHO keleti térségében

A WHO/Europe hét országot átfogó, illetve Németország környezetvédelmi főhatósága által elindított projektje egészségvédő intézkedéseket tervez a klímaváltozással szemben.

A WHO Európai régiójának minden országában már jelenleg is észlelhető a környezet hőmérsékletének emelkedése, mely a továbbiakban előreláthatólag tovább fog fokozódni. A klímaváltozás által előidézett egészségkockázatok típusa és súlyossága régió-szerte nagy eltéréseket mutat.

A WHO/Europe hét országot átfogó kezdeményezése és a Német Környezet-, Természet- és Sugárvédelmi Minisztérium (BMU) ehhez kapcsolódó projektje a klímaváltozással szembeni egészségvédelemhez az adaptációt, az egészségügyi rendszerek megszilárdítását és az infrastruktúra kiépítését tartja elengedhetetlenül fontosnak. A hét országot átfogó projektben Albánia, Kazahsztán, Kirgizisztán, az Orosz Föderáció, Tadzsikisztán, Macedónia Volt Jugoszláv Köztársaság és Üzbegisztán vesz részt.

Az egészségmegőrző projektek eredménye 2011-re várható. Az előzetes eredményekről a Környezettel és az Egészséggel kapcsolatos 5. Miniszteriális Konferencia nyújtott márciusban tájékoztatást az olaszországi Pármában.

A WHO/Europe koordinálja a klímaváltozással és az egészséggel kapcsolatos munkaterv megvalósítását előmozdító projekteket, egyben technikai támogatást és szaktanácsadást nyújt a megvalósításhoz.

Minden részt vevő országban multiszektoriális irányító bizottságot állítanak fel, és a tervek országos szintű megvalósítását projekt koordinátor fogja összehangolni. Az országok közötti koordinációs tevékenységet a WHO/Europe támogatja, és minden tervezett tevékenység a BMU és a 7 ország vezetése közötti együttműködés révén fog létrejönni. (ZLL)

Forrás:
Protecting health from climate change: a seven-country initiative in the eastern part of the WHO European Region. WHO, 2010
http://www.euro.who.int/en/what-we-do/health-topics/environmental-health/Climate-change/country-work/protecting-health-from-climate-change-a-seven-country-initiative-in-the-eastern-part-of-the-who-european-region
(letöltés dátuma: 2010.12.15.)

Megjelenés dátuma: 2010-12-15 10:20:41