HealthOnline cikkek

Ország:

Témakör: Egészségügyi reformok

A francia orvosok gyakorlatát érintő változások

Xavier Bertrand, francia egészségügyi miniszter, január 6-án bejelentette, hogy lépéseket tesz néhány, az orvosok gyakorlatát az eddigiekben megszorító intézkedés megszüntetésére.

A kormánypárt által újonnan beterjesztett törvényjavaslat értelmében, Franciaországban februártól megszűnik az orvosoknak az a kötelezettsége, hogy szabadságukat már két hónappal ennek megkezdése előtt jelezzék az ellátás folyamatosságának biztosítása érdekében, valamint megszűnik a büntetés kilátásba helyezése az orvoshiánnyal küzdő területeken való kisegítő praktizálás elmulasztása esetén. Ezek az intézkedések ugyan valójában sohasem léptek érvénybe, mivel alkalmazásukra nem született határozat, felvetésüket az orvos-szakszervezetek még így is nehezményezték, és eltörlésüket örömmel fogadják.

A pluridiszciplináris egészségházak felállítása - mint az orvoshiány megoldására tett erőfeszítések egyike – a tervek szerint hamarosan megvalósul. Ezeket - a különböző egészségügyi szakemberek együttes tevékenységén alapuló - struktúrákat speciális jogi státusszal kívánják felruházni. A járóbeteg-ellátás szakterületeit átfogó társasági forma révén megoldódik a szakemberek között a honoráriumok megfelelő elosztása, ami jelenleg esetenként még bonyodalmakat vált ki.

Végezetül Xavier Bertrand, egészségügyi miniszter tájékoztatást nyújtott arról is, hogy az orvosok szerződéses viszonyának új alapokra helyezése csak későbbi időpontban, 2012-ben várható. (ZLL)

Forrás:
Xavier Bertrand aux petits soins pour les médecins. Mutualité française, 2011.01.07.
http://www.mutualite.fr/L-actualite/Kiosque/Revues-de-presse/Xavier-Bertrand-aux-petits-soins-pour-les-medecins
(letöltés dátuma: 2011.01.10.)

Megjelenés dátuma: 2011-01-10 12:46:58