HealthOnline cikkek

Ország:

Témakör: Forrásgyűjtés és szolgáltatáskatalógus

Írország 2011-re szóló egészségügyi szolgáltatás tervezete

Az ír Egészségügyi Szolgálat Végrehajtó Hivatal (Health Service Executive, HSE) december végén tette közzé tervezetét.

Ebben meghatározzák az egészségügyi szolgáltatások típusát és volumenét, amelyet a kormány 13,5 milliárd eurós költségvetési keretén belül és a megállapított foglalkoztatottsági szinteken a HSE fog nyújtani 2011-ben. A HSE 2011-es prioritásai:

• A 2010-es szolgáltatási szintek fenntartása
• A költségcsökkentő és szerkezetátalakító programok végrehajtása annak érdekében, hogy a szolgáltatási szintek fenntarthatók lehessenek a csökkentett egészségügyi költségvetés szerint is (962 millió euró)
• Jó minőségű és biztonságos szolgáltatások nyújtása
• A HSE reformprogram felgyorsítása az alapvető szolgáltatások átrendezésére, egyensúly teremtése a kórházi és a közösségi szolgáltatások között, legjobb ellátási modellek létrehozása a gyermekgondozás, a rokkantság, a mentális egészségügy és az idősek számára nyújtott szolgáltatások terén
• A klinikai változásokra irányuló országos programok és a szolgáltatás fejlesztések megvalósítása

A 2011-re kitűzött szolgáltatási célkitűzéseket a foglalkoztatás növelése nélkül kell végrehajtani, ami szükségessé teszi a szolgáltatások átalakítását. A kórházi tevékenység terén egy 2%-os csökkenés várható a fekvőbeteg ellátásban, amit ellensúlyozni fog egy 3%-os növekedés a nappali ellátásban. A célkitűzések teljesítéséhez szükség lesz több országos program megvalósítására, pl. az akut gyógyítás és a sebészeti ellátás programjai. A rákbetegellátás minőségének javítása folytatódni fog, csakúgy mint a járóbetegellátás javítására irányuló program.

A HSE tervezet legfőbb területét az országos klinikai programok megvalósításának elkezdése képezi. Az ambiciózus terv magában foglalja az ellátás standardizálását, az életmentés bizonyított módjainak megvalósítását, a várólisták megszűntetését és a pénzforrások megtakarítását. Bár a munka eredményei hosszabb távon lesznek nyilvánvalóak, a 2011-es év fontos lesz abban, hogy ezek a megoldások beágyazódjanak a jelenlegi klinikai szolgáltatásokba. Mindebben a következő területek programjai érintettek: akut gyógyítás, sürgősségi ellátás, elektív műtét, diabetes, szívelégtelenség, stroke, epilepszia, krónikus obstruktív tüdőbetegség, valamint a neurológia, a bőrgyógyászat és a reumatológia várólistái.

Néhány stratégiailag fontos terület finanszírozására 56 millió euró értékű többletforrást juttatnak. Ezek közt található az otthoni ellátás, az öngyilkosság megelőzése, a fogyatékkal élő emberek számára nyújtott szolgáltatások, a rákbetegellátás és a gyermekgondozás fejlesztése. 2010-hez képest a tőkeköltségek 373 millió euróval, vagyis 16,2%-kal csökkennek 2011-ben. A mentális egészségügy 15 millió euró többletköltségben részesül.

A National Service Plan 2011 egy működési tervezet a 2011-es évre vonatkozóan. Az év első hónapjainak prioritása egy új hároméves tervezet kidolgozása lesz (HSE Corporate Plan 2011-2013), ami a kormány által közzétett National Recovery Plan 2011-2014 tervezet finanszírozási előrejelzésén alapul. (SZL)

Forrás:
HSE Publishes National Service Plan 2011. Health Service Executive, 2010.12.20. http://www.hse.ie/eng/services/newscentre/nsp2011.html (letöltés dátuma: 2011.01.11.)

Jelentés:
HSE National Service Plan 2011
http://www.hse.ie/eng/services/Publications/corporate/nsp2011.pdf

Megjelenés dátuma: 2011-01-12 14:28:18