HealthOnline cikkek

Ország:

Témakör: Demográfia

Nemenkénti különbségek a dohányosok mortalitásában

Egy glasgowi kutatócsoport szerint a dohányzásnak tulajdonítható mortalitás 40-60%-ban játszik szerepet a születéskor várható élettartam nemek közötti különbségének alakulásában Európában.

A születéskor várható élettartam nemek közötti különbségét tekintve, a nők hosszabb élettartamának hátterében számos – biológiai, életmódbeli - tényező áll, ugyanakkor a dohányzás
- már a múltban is - az élettartam alakulását jelentősen meghatározó tényezőnek számított.

Az NHS Skóciai Társadalom-egészségügyi Részlegének vezetője, Gerry Mc Cartney irányításával egy glasgowi kutatócsoport a WHO statisztikáiból kiindulva vizsgálta a férfiak és a nők mortalitását, illetve az összmortalitást és ezen belül a dohányzás és az alkoholfogyasztás okozta halálozást 30 ország vonatkozásában.

A dohányzásra visszavezethető halálozás kiváltó okai között szerepelnek a légutak daganatos betegségei, az infarktus, az agyvérzés és a krónikus obstruktív bronchitis. Az alkohol okozta halálozást a gége- és a nyelőcső-rák, a krónikus májbetegség, az alkoholos pszichózis és az erőszakos cselekmények váltják ki.

A férfiak haláleseteinek nőkéhez viszonyított aránya jelentős eltéréseket mutat a vizsgált országokban. A legnagyobb mérvű eltérést mutató országok nagy része Kelet-Európában található, de az eltérés szintén jelentős Belgiumban, Spanyolországban, Franciaországban, Finnországban és Portugáliában.

A kutatók szerint, a legtöbb országban a mortalitás nemek között észlelhető 40-60%-os eltolódása a dohányzásnak tulajdonítható, kivéve Dániát, Portugáliát és Franciaországot, ahol a dohányzás kisebb szerepet játszik a halálozás alakulásában, illetve Máltát, ahol hatása 74%-ra tehető. A szeszesital-fogyasztás viszont mintegy 20%-os hatást gyakorol a halálozás nemek közötti eltolódására.

A glasgow-i kutatók szerint, a dohányfogyasztás mérséklődése - a további évtizedekben a férfiak statisztikáinak javulásával - a nemek halandósága közötti különbség csökkenéséhez fog vezetni. (ZLL)

Forrás: Tabagisme: la différence de mortalité serait de 40 et 60 entre hommes et femmes. Le Nouvel Observateur, 2011.01.18.
http://tempsreel.nouvelobs.com/actualite/top-news/20110118.AFP0046/tabagisme-la-difference-de-mortalite-serait-de-40-et-60-entre-hommes-et-femmes.html
(letöltés dátuma: 2011.01.19.)


Megjelenés dátuma: 2011-01-19 12:04:01