HealthOnline cikkek

Ország:

Témakör: Egészségpolitika

Brit törvénytervezet az egészségügyi és szociális ellátásról

Az egészségügyi és szociális ellátásról szóló törvénytervezetet január 19-én terjesztették elő a brit parlamentben (Health and Social Care Bill).

A törvénytervezet az Országos Egészségügyi Szolgálat (NHS) megújításának jövőképét tartalmazza, amelyben a betegek központi helyet foglalnak el. A törvénytervezet a júliusban közzétett egészségügyi reformtervezetre (Equity and excellence: liberating the NHS) és a novemberben közzétett népegészségügyi stratégiára épül (Healthy Lives, Healthy People).

Az előterjesztett változások várhatóan jobb minőségű ellátáshoz, nagyobb választási lehetőséghez és jobb eredményekhez vezetnek. A tervezettől pénzügyi megtakarításokat is várnak, melyeket az ellátás javítása érdekében visszaforgatnak az NHS-be. Az új intézkedések értelmében az NHS és az egész egészségügyi rendszer törvényi kötelezettséggel bír a betegellátás minőségének folyamatos javítására az eredményesség, a biztonság és a betegtapasztalatok terén.

A törvénytervezet többek közt a következő javaslatokat tartalmazza:

• Angliában az új háziorvosi konzorciumok feladata lesz a betegek számára megfelelőnek vélt egészségügyi szolgáltatások vásárlása és a 80 milliárd font feletti költségvetés ellenőrzése.
• A Healthwatch nevű független szerv létrehozása az NHS elszámoltathatóságára (panaszok kivizsgálása, az ellátók teljesítményének ellenőrzése).
• Valamennyi angliai kórház kényszerítése arra, hogy alapítványi trösztté váljon, vagyis részben független legyen a központi kormányzattól (pl. pénzhez jusson magánbetegek kezelése révén). A kórházak fele már alapítványi státusznak örvend.
• A népegészségügy javítása egy új hivatal létrehozásával (Public Health England), amelynek feladata a gazdagok és a szegények között fennálló egészség-egyenlőtlenségek csökkentése lesz.
• Az NHS bürokrácia csökkentése a kb. 150 alapellátó tröszt (PCT) és a 10 stratégiai egészségügyi hatóság (SHA) megszűntetésével, az NHS menedzsment költségeinek 45%-os csökkentésével, a kormány által támogatott látszólagos civil szervezetek (quangos) számának csökkentésével, mint pl. a Health Protection Agency.

A fenti intézkedések a 2014/15 pénzügyi évre 5 milliárd font feletti megtakarítást jelentenek az NHS számára, majd azt követően minden évre 1,7 milliárd fontot. A megtakarítások elegendőek lesznek arra, hogy minden évben fizetni tudjanak további 40 ezer ápolót, 17 ezer orvost és 11 ezer idős orvost. A változások 2012/13-ra már saját magukat finanszíroznák, az azután keletkező megtakarítások a jövő számára biztosítanának stabil pénzügyi alapot az NHS-nek. Andrew Lansley egészségügyi miniszter szerint az NHS megújítása szükségszerűségből fakad és nem szabad választás kérdése. (SZL)

Forrás:
Health and Social Care Bill 2011. Department of Health, 2011.01.19. http://www.dh.gov.uk/en/Publicationsandstatistics/Legislation/Actsandbills/HealthandSocialCareBill2011/index.htm (letöltés dátuma: 2011.01.20.)

Megjelenés dátuma: 2011-01-20 11:57:52