HealthOnline cikkek

Ország:

Témakör: Egészségügyi reformok

Republikánus tervek az egészségügyi törvény hatálytalanításáról szóló szavazás után

Január 20-án az amerikai képviselőház republikánus képviselői egyhangúan megszavazták az egészségügyi törvény visszavonását.

A 2010 márciusában jóváhagyott reformtörvény visszavonásának indítványa azonban nagy valószínűséggel kudarcba fog fulladni a demokrata-többségű szenátusban. Egy nappal a szavazás után négy képviselőházi bizottság elnöke jelentette be terveit a törvény egyes részeinek megsemmisítésére vagy módosítására. Pl. Fred Upton az Energia és Kereskedelmi Bizottság elnöke szerint ez volt a republikánus erőfeszítések első napja, hogy felváltsák az ObamaCare-t valami jobb dologgal. Ugyan kevés részlettel szolgált, azt megemlítette, hogy régi republikánus prioritásokat fognak előtérbe helyezni, mint az orvosi műhiba perek korlátozását és annak lehetővé tételét, hogy a fogyasztók más államban is vásárolhassanak biztosítást.

A törvény eltörlésében a republikánusok politikai lehetőséget látnak pártjuk számára - egy felmérés szerint a republikánus érzületű emberek 80%-a támogatná a lépést. A képviselőházi szavazás a Tea Party mozgalom dicséretét képviseli, amely jelentősen hozzájárult a 2010-es választások republikánus sikeréhez. A 2012-es elnökválasztáson az egészségügyi törvény kérdése valószínűleg nagy súllyal fog szerepelni. Bár a republikánusok nagy többségben állnak ki az egészségügyi törvény hatálytalanítása mellett, az ország összességében kiegyensúlyozottabb nézetet vall - a lakosság 45%-a támogatja az érvénytelenítést, 46%-a ellenzi.

A republikánusok nem határoztak meg konkrét határidőket egészségügyre vonatkozó javaslataikra, és valószínűleg kisebb intézkedésekkel fognak előállni egy átfogó törvényjavaslat helyett. A demokraták gúnyolják a republikánusokat, amiért nem szolgálnak semmilyen alternatívával.

A legutóbbi kampány során a republikánusok kritizálták a demokratákat, amiért az egészségügyre összpontosítanak a munkahelyteremtés és a gazdaság problémái helyett. Most a demokratákat vádolják a republikánusokat ugyanazzal.

Az egészségügyi törvény visszavonásának vitája után a republikánus vezetők jelezték szándékukat, hogy visszatérnek a munkahelyek és a költekezés kérdéseihez. A következő hét keddjén tartanak egy képviselőházi szavazást a szövetségi kiadások csökkentéséről - ugyanazon a napon, amikor Obama elnök megtartja éves országértékelő beszédét. Az elkövetkezendő hónapokban a republikánusok rendszeresen fognak hozni egészségügyet érintő intézkedéseket, miközben főképpen a költekezésre koncentrálnak. (SZL)

Forrás:
Bendavid, Naftali: Republicans Look Beyond Repeal Vote. Wall Street Journal, 2011.01.21. http://online.wsj.com/article/SB10001424052748704881304576094222947306768.html?mod=WSJEUROPE_newsreel_politics (letöltés dátuma: 2011.01.21.)

Megjelenés dátuma: 2011-01-21 14:01:00