HealthOnline cikkek

Ország: Egyesült Királyság

Témakör: Egészségpolitika

A Brit Orvosszövetség szerint az új egészségügyi törvénytervezet nagy kockázatot jelent az NHS számára

A Brit Orvosszövetség (BMA) közleménye szerint a törvényhozók hazárdjátékot játszanak az NHS-szel a reform mértékét és sebességét illetően.

Az Orvosszövetség elismeri, hogy előnyös lehet, ha bevonják az orvosokat az NHS szolgáltatások vásárlásába, azonban arra is figyelmeztet, hogy ezeket az előnyöket a törvénytervezet más részei veszélyeztetik, főleg amelyek lehetővé teszik a verseny kialakulását.

Válaszolván a január 19-én közzétett egészségügyi és szociális ellátásról szóló törvénytervezetre (https://era.aeek.hu/teljes-HealthOnline-cikk.php?id=2525), a BMA elnöke úgy nyilatkozott, hogy az ilyen változások ilyen sebességgel történő áterőltetése hatalmas hazárdjáték, főleg olyan időkben, amikor nagy pénzügyi nyomás áll fenn és az NHS sok más gonddal áll szemben. Azzal, hogy a szolgáltatás-vásárlókat arra kényszerítik, hogy bármilyen ellátóval szerződjenek - legyen az NHS ellátó, önkéntes szervezet vagy magánvállalat -, destabilizálhatja a helyi gazdaságokat és töredezetté teheti a betegellátást.

Az árverseny bevezetésével lehetővé válik a nagy kereskedelmi vállalatok számára, hogy belépjenek az NHS piacára és megszerezzék a legprofitálóbb szerződéseket. Méretüknek köszönhetően ár alá ígérhetnek, ami végső soron káros hatással lenne a helyi szolgáltatásokra. A kockázatok közt megemlítik még a következőket:

• Kulcsfontosságú személyzet és szaktudás elvesztése
• A szervezetek közötti koordináció elvesztése
• A "Minőség, innováció, eredményesség és megelőzés" programra gyakorolt kedvezőtlen hatás
• A betegellátás megkárosítása az átmeneti időszak alatt

Az Orvosszövetség arra is figyelmeztetett, hogy káros hatással lehet a betegellátásra, ha rákényszerítik az összes kórházra, hogy alapítványi trösztté váljanak mielőtt készen állnak arra, pusztán azért, hogy teljesítsék a kormány 2014-es határidejét. Emellett a törvénytervezet terjedelme és komplexitása hatalmas és jelentős hatást gyakorol majd a jövő NHS szolgáltatásaira, az NHS munkaerőre és a népegészségügyre. A BMA részletesen meg fogja vizsgálni a törvénytervezetet és erős lobbizásba kezd annak legkárosabb részeinek módosítása érdekében.

Andrew Lansley egészségügyi miniszter úgy véli, a törvénytervezet megnövelné a szolgáltatások átláthatóságát és elszámoltathatóságát. Szerinte nem az árverseny miatt történik a törvénykezés, hanem a minőség és az eredmények javításáért. (SZL)

Forrás:
Lisa Pritchard: BMA warns health bill is huge risk for NHS. British Medical Association, 2011.01.19. http://web2.bma.org.uk/nrezine.nsf/wd/RTHS-8D9MU4?OpenDocument&;C=22+January+2011 (letöltés dátuma: 2011.01.24.)

Megjelenés dátuma: 2011-01-25 11:47:51