HealthOnline cikkek

Ország:

Témakör: Egészségügyi dolgozók

A gyermekgyógyászok helyzete Franciaországban

Franciaországban a gyermekgyógyászok száma mindössze az európai átlag harmadát teszi ki, és nyolcszor kevesebb mint az Olaszországban dolgozó gyermekorvosoké.

Franciaországban, ahol 6000 gyermekre jut egy gyermekorvos, ez a szakemberhiány a magán szektort ugyanúgy sújtja, mint a kórházakat. Bár az utóbbi időben a felvehető hallgatók létszámkeretét kis mértékben megemelték, az újonnan munkába álló orvosok tevékenysége nem fogja kompenzálni a nyugdíjba vonulókét, mivel a városi rendelőkben dolgozó pediáterek 80%-a 55 éven felüli.

A jelenlegi létszám fenntartása évente 600 friss diplomással lenne elérhető, az évente munkába álló 275 helyett.

Így a Francia Ambuláns Gyermekgyógyászati Társaság (AFPA) kérvénnyel fordult az Egészségügyi Minisztériumhoz segítséget kérve a gyermekek ellátásában jelentkező probléma megoldásához.

A gyermekorvoshiány eltérő mértékű az ország különböző területein, de különösen erősen érzékelhető az átlagos méretű városok (pl. Châteauroux, Bourges vagy Vannes) kórházaiban.

A gyermekorvosok azt is sérelmezik, hogy helyük nincs konkrétan meghatározva az ellátórendszerben, mivel a 2 évesnél idősebb gyermekek többségét a felnőtt háziorvosok látják el, bár az ő feladatkörük nem terjed ki a fejlődési rendellenességek kiszűrésére, az iskolai problémákra, a gyermekek depressziójára és az újonnan jelentkező gyermekkori obezitásra.

Az AFPA szerint a családok problémáinak együttes megoldásához a két szakterület szorosabb együttműködésére lenne szükség. (ZLL)

Forrás:
Pédiatres : une pétition déposée au ministère de la Santé. Viva Presse, 2011.01.25.
http://www.viva.presse.fr/Les-pediatres-s-inquietent-de-l_14762.html
(letöltés dátuma: 2011.01.25.)

Megjelenés dátuma: 2011-01-25 12:10:45