HealthOnline cikkek

Ország:

Témakör: Népegészségügy

Finn program a memóriazavarok okozta problémák enyhítésére

Finnország Szociális és Egészségügyi Minisztériuma országos programot indít a memóriazavarban szenvedő állampolgárok és családtagjaik problémáinak enyhítésére.

Finnországban jelenleg 35 ezren szenvednek enyhe, és 85 ezren mérsékeltnek tekinthető memóriazavarban. A probléma, mely nemcsak a kor előrehaladtával jelentkezhet – becslések szerint 7-10 ezer aktív korú finn állampolgárt is érint, évente több mint 13 ezer esetben kerül diagnosztizálásra.

2008 decemberében, az Európai Parlament prioritásokat határozott meg a neurodegenerativ betegségekre vonatkozóan, és kiemelte a memóriazavarok leküzdésére irányuló országos stratégiák jelentőségét. Finnországban számos szakértői javaslat született a probléma megelőzésére, korai diagnosztizálására, illetve a betegek rehabilitációjára, és országos tanácsadás – kézikönyv is - segíti a magas színvonalú, aktuális ellátási módok megválasztását.(ZLL)

Forrás:
Finland is preparing a national programme to combat memory disorders. Ministry of Social Affairs and Health, 2011.01.14.
http://www.stm.fi/en/pressreleases/webnews/view/1550258#en
(letöltés dátuma:2011.01.27.)

Megjelenés dátuma: 2011-01-27 16:10:46