HealthOnline cikkek

Ország:

Témakör: Egészségügyi reformok

Obama az egészségügyi törvény védelmében

A kongresszus előtt megtartott éves beszédében az amerikai elnök kiállt a törvény mellett.

Január 25-i évértékelő beszédében Obama elnök arra bíztatta a republikánusokat, hogy működjenek vele együtt az egészségügyi reformtörvény javításában. Azt is világossá tette, hogy bár hajlandó tárgyalni bizonyos módosításokról, hallani sem akar magának a törvénynek a visszavonásáról. Az elnök kiállt az új egészségügyi törvény védelmében, azzal érvelvén, hogy az lehetővé teszi 32 millió ember egészségbiztosítási fedezetét.

Miután a republikánusok többségbe kerültek a képviselőházban, 245-189 arányban megszavazták Obama egészségügyi törvényének hatálytalanítását, amit majd szenátusi szavazás követ*. Az amerikai szavazók körében sem volt népszerű az a kitétel, hogy 2014-re mindenki számára kötelezővé válna az egészségbiztosítás. Az elnök nyitott a változtatást célzó javaslatokra, és a demokraták már előhozakodtak ezirányú indítványokkal, pl. a munkáltatói adónyilatkozatok és a műhibaperek tekintetében.

Obama sürgette, hogy csatározás helyett a republikánusok és a demokraták üljenek tárgyalóasztalhoz és próbálják helyrehozni a kérdéses pontokat. Vannak a törvénynek azonban olyan részei, amelyekről nem hajlandó egyezkedni. Korábban a biztosítótársaságok megtagadhatták a fedezetet a fennálló betegségben szenvedő emberektől, amit az új törvény megtiltana, és ebből Obama nem enged. A törvény szintén olcsóbbá teszi a vényköteles gyógyszereket az idősek számára és lehetővé teszi a biztosítás nélküli diákok számára, hogy szüleik fedezetén maradhassanak. Ezeket az intézkedéseket a lakosság nagy része támogatja.

A republikánusok szeretnék, ha jobban hozzáférhetnének az emberek az alacsony költségű biztosításokhoz, jobban lehetne támogatni a kisvállalkozásokat az egészségbiztosítási fedezet vásárlásában, és meghatároznának egy felső határt a műhibapereknél. Többen felvetik azt a kérdést, hogy a mostani republikánus javaslatok miért nem kerültek terítékre nyolcéves hatalmuk alatt. (SZL)

Forrás:
Christian Nordqvist: Obama Defends Healthcare Law Against GOP Attacks And Poor Support In The Polls. http://www.medicalnewstoday.com/articles/214825.php (letöltés dátuma: 2011.01.27.)

*A demokrata többségű szenátus február 2-án a törvény visszavonása ellen szavazott.

Megjelenés dátuma: 2011-01-28 14:11:29