HealthOnline cikkek

Ország:

Témakör: Egészségügyi dolgozók

A humánerőforrás-politika modernizálása – Franciaország

Franciaországban a Kórházi Orvosok Irányítását ellátó Országos Központ (CNG) vezetői jelentést készítettek Xavier Bertrand, munka-, foglalkoztatás- és egészségügyi miniszter számára az állami egészségügyi intézmények humánerőforrás-politikájának modernizálásáról.

A jelentés készítői, Danielle Toupillier, a CNG főigazgatója és Michel Yahiel, a szociális ügyek főfelügyelője, aki előzetesen a Humánerőforrás-politikával foglalkozó Igazgatók Országos Társaságának (ANDRH) elnöki tisztségét is betöltötte, mérleget készített a kórházak humánerőforrás-politikájának gyakorlati alkalmazásával kapcsolatos személyzeti elvárásokról.

A kórházak humánerőforrás-stratégiájának jelenlegi legnagyobb kihívásait a tanulmány az alábbiak szerint taglalja:
- a kórházak szakembercsoportjainak szervezettségén alapuló kórházi teljesítmény,
- egészség és biztonság a munkavégzés során,
- a kórházak működéséhez alapvetően szükséges kompetenciák megnyerése és megtartása,
- az erőforrás és a tevékenység összhangjának biztosítása a nap minden órájában és a hét minden napján,
- a szolgáltatások lakossági igényeket követő folyamatos fejlesztése,
- a szociális párbeszéd.

A „Kórház, a betegek, az egészség és a térségek” elnevezésű törvény ilyen feltételek mellett kíván nagyobb autonómiát biztosítani az egészségügyi szakembercsoportoknak az átfogóbb tevékenységet folytató egészségpólusok irányításában. A hagyományosan adminisztratív szolgáltatásnak tekintett személyzeti irányítás csak egyre korszerűbbé váló módszerekkel tudja kellőképpen támogatni a pólusok irányítóinak tevékenységét.

A jelentésben beterjesztett ajánlások 3 kiindulópontja a következő:
- hangsúlyosabb szerep biztosítása az állami kórházi ellátásnak,
- áttérés az adminisztratív irányításról a stratégiai irányításra,
- a humán erőforrást előtérbe helyező megközelítés a kórházi teljesítmény értékelése során.

Az ajánlások áttekintése után, támogatása jeléül a miniszter - egészségügyért felelős államtitkárával, Nora Berrá-val együtt - felkérte a minisztérium témakörben illetékes partnereit (kórházigazgatókat, az egészségügyi felsőoktatás szakembereit, országos hatóságokat) a fejlesztések hatáskörükben való előmozdítására. (ZLL)

Forrás:
Rapport sur la modernisation de la politique des ressources humaines dans les établissements publics de santé. Ministère du Travail, de l’Emploi et de la Santé,2011.01.26.
http://www.sante.gouv.fr/rapport-sur-la-modernisation-de-la-politique-des-ressources-humaines-dans-les-etablissements-publics-de-sante.html
(letöltés dátuma: 2011.01.31.)

Megjelenés dátuma: 2011-01-31 16:07:37